Radar · Utrikes

Sverige stoppar utbetalningar till Unrwa

Biståndsmyndigheten Sida har beslutat att inte genomföra några kommande utbetalningar till FN:s flyktingorgan Unrwa. Det handlar om 31 miljoner kronor i humanitärt stöd.

– I stället kommer de pengarna som var planerade att gå till Unrwa omfördelas till andra humanitära organisationer, säger biståndsminister Johan Forssell (M) till TT.

– Det är ett väldigt klokt beslut.

Stödet kommer nu i stället gå till etablerade organisationer som World Food Programme och Röda Korset. Pengarna är en del av en humanitär pott som regeringen tidigare anslagit till Sida, men som biståndsmyndigheten själv har beslutat om fördelningen för.

– Så det är ett väldigt klokt myndighetsbeslut mot bakgrund av de allvarliga anklagelser som kommit mot Unrwa, säger Forssell.

Anklagelserna mot Unrwa – som är FN:s hjälporganisation i de palestinska områdena – gäller misstankar om att anställda kopplas till terrorstämplade Hamas och attacken mot Israel den 7 oktober. Misstankarna gäller i första hand tolv personer.

– Varenda krona kommer att gå till andra hjälporganisationer, så det blir inte mindre totalt sett, säger Johan Forssell.