Radar · Djurrätt

Nya rön: stenålderskost kan ha innehållit mycket mindre kött

Rotfrukter utgjorde omkring 80 procent av födan hos människor i Peru för 6000-9000 år sedan, enligt en ny studie.

Maten som människorna åt innan vi blev jordbrukare kan ha innehållit betydligt mindre kött än vad forskarna hittills trott. Det visar en ny studie som SR Vetenskapsradion rapporterat om. 

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE, har forskarna analyserat benrester från människor som levt i Anderna i Peru för mellan 6000 och 9000 år sedan.

Analysen har gjorts med hjälp av en ny metod för att undersöka den kemiska sammansättningen av benen hos 24 individer, och resultatet visar på att dieten ser ut att ha bestått av växtbaserad mat till 80 procent, framförallt rotfrukter.

– Om du hade frågat mig innan den här studien vad jag skulle tro att resultatet skulle bli så hade jag sagt det motsatta, säger antropologen Randy Haas, vid universitetet i Wyoming, till Vetenskapsradion

Hittills har forskarna trott att kött varit den största delen i stenåldersmänniskors föda. Det kan bero på att redskap för jakt är det som hittats mest runtom i världen. Men detta skulle kunna vara ett resultat av att dessa redskap har bevarats bättre genom åren än redskap för växthantering, tror Haas.

Hur kosten sett ut på andra platser i världen kan studien inte berätta något om. Men det kan vara så att forskarna dragit samma felaktiga slutsatser även för samhällen på andra kalla områden i världen, säger Haas till Vetenskapsradion.