Radar · Fred

Bernie Sanders vill stoppa stödet till Israels militär

The American Palestinian women's association och Codepink samlas i en protest på den demokratiska senatorn Tammy Baldwins kontor den 16 november 2023.

Bernie Sanders har kritiserats inom de egna leden för att inte stå upp för permanent vapenvila i Gaza. De senaste veckorna har den demokratiske senatorn istället riktat in sig på att stoppa den amerikanska finansieringen av Israels militär, och i ett uttalande kallar han Israels gensvar på Hamas attack för både oproportionerligt och omoraliskt.

Den demokratiska senatorn och tidigare presidentkandidaten Bernie Sanders blir nu allt tydligare i sin kritik mot Israels krigföring och USA:s ansvar. I december lade han fram en resolution i kongressen där han efterlyste en debatt om bombningarna av Gaza och USA:s delaktighet i dessa. Och i går, tisdag, publicerade Sanders ett uttalande som uppmanar kongressen att avslå ett militärt biståndspaket på 10,1 miljarder dollar till Israel.

”Frågan om Israel-Gaza är inte komplicerad. Samtidigt som vi tillstår att Hamas barbariska terroristattack startade detta krig, måste vi också inse att Israels militära svar har varit grovt oproportionerligt, omoraliskt och i strid med internationell lag. Och, viktigast av allt för amerikaner, vi måste förstå att Israels krig mot det palestinska folket i hög grad har förts med amerikanska bomber, artillerigranater och andra former av vapen. Och resultaten har varit katastrofala”, skriver Sanders.

Missnöjda progressiva

Under hösten har den demokratiske senatorn dock varit hårt ansatt från de egna leden, där många progressiva demokratiska väljare har önskat se honom uttrycka en tydligare solidaritet med det palestinska folket. Bernie Sanders, som själv är jude, har förespråkat humanitära pauser men avstått från att kräva permanent vapenvila.

– Det har varit en besvikelse att inte se honom ta täten i uppmaningen om en permanent vapenvila. Förvirrande, och en besvikelse, sa en medarbetare i Sanders kampanjstab 2020 till New York Times i november. Då hade redan 400 före detta medarbetare skrivit ett öppet brev till Sanders där de efterfrågade ett krav på omedelbar vapenvila från senatorn.

”Enough is enough”

Något sådant krav omnämns inte heller i tisdagens uttalande, som fokuserar på att kongressen inte ska bifalla ytterligare finansiering av kriget:

”Nog är nog. Kongressen måste avslå det stödet. USA:s skattebetalare ska inte längre vara delaktiga i att förstöra livet för oskyldiga män, kvinnor och barn i Gaza.”

Det demokratiska partiet är splittrat i frågan om Gazakriget. I december röstade kongressen exempelvis igenom en resolution initierad av republikanerna innehållande formuleringar som ”tydligt och bestämt säger att antisionism är antisemitism”. Den fördömer också sloganen ”Från floden till havet” och beskriver pro-palestinska demonstranter som upprorsmakare, rapporterade Al-Jazeera. 92 demokratiska ledamöter röstade för resolutionen och 95 avstod från att rösta, medan resterande 13 röstade emot, uppger Vox.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV