Radar · Inrikes

Kommunal vill ha kortare arbetstid

bild på malin ragnegård, från kommunal

Fackförbundet Kommunal har tagit fram en rapport som visar att kortare arbetstid inte behöver innebära negativa effekter för samhällets ekonomi. Nu kräver Kommunal kortare arbetstider.

Kommunal skriver att många har avfärdat kortare arbetstid på grund av att det skulle innebära stora kostnader, men att det inte är hållbara argument längre. Enligt en rapport som fackförbundet har tagit fram finns det inga empiriska stöd för att arbetstidsförkortningar leder till negativa effekter för vare sig samhällsekonomin eller löneutvecklingen.

– Kommunal kräver arbetstidsförkortning. Från högersidan och arbetsgivarsidan får vi ofta höra att detta är för kostsamt, nu kan vi belägga att det är en gammal seglivad myt. Tvärt om indikerar forskningen att generella arbetstidsminskningar ofta kan kopplas till högre tillväxt och ökade skatteintäkter, men även minskad stress och bättre balans mellan arbete och privatliv för den enskilde, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal, i ett pressmeddelande.

Utspelet kommer efter att Socialdemokraterna har öppnat upp för att eventuellt införa arbetstidsförkortning

– Frågan om arbetstidsförkortning är en viktig fråga för medlemmarna i Kommunal. Vi har sedan vår kongress 2022 verkat för en arbetstidsförkortning till 30 timmar per vecka med bibehållen lön. Det är för mig både en jämlikhetsfråga och en jämställdhetsfråga. Kan man sänka arbetstiden i andra länder så borde även vi i Sverige klara av det, säger Malin Ragnegård.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV