Radar · Inrikes

Amnesty: Antalet avrättningar i världen ökar

Iran hängning

Antalet avrättningar steg 2023 till den högsta nivån på nästan ett decennium med en kraftig ökning i Mellanöstern. Det konstaterar Amnesty International i sin årliga rapport om den globala användningen av dödsstraffet.

1 153 avrättningar genomfördes 2023, en ökning med drygt 30 procent från 2022 och den högsta siffran sedan 2015. Även antalet utfärdade dödsdomar i världen ökade 2023 med 20 procent, till totalt 2 428.

– Vi ser ett bakslag när det kommer till användningen av dödsstraffet, speciellt i Mellanöstern. Den enorma ökningen av antalet registrerade avrättningar berodde främst på Iran vars myndigheter visade fullständig likgiltighet för människoliv, säger Anna Johansson, Amnesty International Sveriges generalsekreterare, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Att antalet avrättningar för narkotikarelaterade brott i Iran ökar visar också att dödsstraffet används på ett diskriminerande sätt och riktas mot marginaliserade och utsatta delar av landets befolkning.

I Iran avrättades minst 853 personer, en ökning med 48 procent sedan 2022, då siffran var minst 576 personer. Enligt Amnesty International drabbades Irans etniska minoritet balucher oproportionerligt av avrättningar. Balucher utgör 5 procent av befolkningen och uppgick till 20 procent av registrerade avrättningar.

I USA har tidigare framsteg avstannat enligt Dödsstraffsrapporten 2023. Från 2022 till 2023 ökade antalet avrättningar från 18 till 24.

– Ett antal amerikanska delstater förbereder sig på ett kallsinnigt vis för att verkställa fler dödsstraff och avrätta fler människor. Avrättningar med den nya grymma metoden kvävgas har också börjat användas, säger Anna Johansson.

I två delstater finns även till exempel lagförslag om att genomföra avrättningar genom arkebusering, att skjutas till döds. Amnesty har även observerat bakslag på andra håll. I Somalia ökade antalet registrerade avrättningar med mer än sex gånger från 6 år 2022 till 38 år 2023.

De fem länderna som hade det högsta antalet avrättningar 2023:

  • Kina 
  • Iran 
  • Saudiarabien 
  • Somalia 
  • USA
Amnesty International
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV