Radar · Miljö

Domedagsklockan tickar mot människans förintelse

Nu är det endast 90 sekunder till undergången. Det visar den symboliska Doomsday clock som ska peka på hur nära människan är till sin egen självförintelse.

Den prekära placeringen vid kanten av ragnarök beror på det oroliga världsläget just nu med kriget i Ukraina, försvagade avtal om kärnvapennedrustning, det rekordvarma året 2023 och den växande faran med artificiell intelligens, som kan förstärka desinformation och korrumpera den globala informationsmiljön, skriver tidningen Global.

Domedagsklockan är skapad av forskare vid The Bulletin of the atomic scientists och ska vara en ”metafor för hur nära mänskligheten är självförintelse”. Den första placeringen var på sju minuter till midnatt, och var som längst ifrån undergången med 17 minuter före midnatt efter det kalla krigets slut 1991.

Under de tre åren av den pågående covid-19-pandemin förblev klockan stabil på 100 sekunder till midnatt, men förra året ändrades den närmare midnatt, och nu står den närmare än någonsin hittills – 90 sekunder, rapporterar Global.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV