Radar · Politik

Lag och ordning toppar medierna

Lag och ordning fortsätter att vara det ojämförligt största ämnet under hösten och vintern och ligger nu på en rekordnivå – en debatt där SD tydligt tar störst plats, följt av S och M, enligt Sveriges Radios Mediemätaren för hösten 2023.

Aldrig tidigare har fokus på lag och ordning varit så stort i nyhetsmedier och sociala medier som under hösten, enligt Ekot i Sveriges Radios mediemätning.

Ämnet stärker sin ställning som det absolut dominerande ämnet i tidningars och nyhetssajters rapportering och ligger nu på en rekordnivå – en debatt där SD tydligt tar störst plats, följt av S och M, skriver Ekot.

Ekot skriver att deras mediemätning, Mediemätaren december 2023, utgår från ungefär 1 miljon artiklar, inlägg och inslag i nyheter, sociala medier och poddar. Mätperioden som redovisas denna gång är från 1 september till den 31 december 2023. Mätningarna sker tre gånger om året.

Efter Lag och ordning kommer Utrikespolitik och Migration och integration – först på sjätte plats kommer Miljö och hållbarhet, som dock klättrar från plats tio till plats sex, då det gäller vad nyhetsmedia rapporter om under mätperioden.

Lag och ordning dominerar nu enormt på Facebook, två tredjedelar av samtalet kan kopplas till ämnet. X är den enda plattform där Lag och ordning inte kommer etta, utan Moral och religion är det största ämnet.

Mer Åkesson än Andersson

Mest av alla partiledare syns Sveriges statsminister Ulf Kristersson, men för första gången i Ekots mätning syns partiledare Jimmie Åkesson mer i nyhetsmedier är Magdalena Andersson, även om skillnaden är marginell.

– Ulf Kristersson borde vara etta för han är statsminister. Rimligtvis borde oppositionsledaren och företrädaren för det överlägset största partiet vara tvåa, säger Ulla von Lochow, dataanalytiker på Verian, som gör mätningen för Ekot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV