Radar · Utrikes

Sydkoreanska forskare odlar labbkött i riskorn

Genom att ta enzymer från nötdjur har forskarna skapat ett köttris.

Genom att fästa köttceller på ris har forskare i Sydkorea fått fram ett mer proteinrikt riskorn som är rosa och smakar kött. 

Kan köttris lösa matkriser i världen? Det hoppas forskare i Sydkorea som har låtit köttceller växa i riskorn. Riset blir rosa och ska ha en smak av nötkött, bönor och smör, menar forskaren Jinkee Hong från Yonsei university, rapporterar SVT. 

Han berättar att köttriset innehåller åtta procent mer protein och sju procent mer fett än vanligt ris. Fortfarande används riktiga köttceller från djur, men förhoppningen är att ta fram en variant som går att odla i oändlighet utan några donatordjur. Dock används fiskgelatin för att få köttcellerna att fästa på riskornen. 

Köttriset ska ha ett mindre koldioxidavtryck än vanligt kött och kan komma att kosta ungefär 20 kronor för ett kilo när det väl når marknaden. Ett användningsområde är platser där befolkningen inte har tillräckligt med billiga proteinkällor eller vid svältkatastrofer. 

Det är inte det första projektet att försöka utveckla labbodlat kött. Företag i Singapore har gjort försök att ta fram labbodlat kycklingkött baserad på sojabönor, även ål har testats, rapporterar Reuters.

Finns redan alternativ

Även om det är bra att hitta fler alternativ till animaliska produkter menar forskare i Sverige att det redan finns en fullgod ersättning för animaliskt kött. 

– Baljväxter är svaret på allt, vi behöver inte labba fram någonting nytt. Linsgryta, hummus och falafel har stor andel fullvärdigt protein, säger Anne Charlotte Bunge, doktorand i hållbarhetsvetenskap på Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet, till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV