Fördömanden och protester har följt på Israels bombning av ett flyktingläger i Rafah, och EU:s utrikesministrar är överens om att handelsavtalet med Israel ska diskuteras. Detta till trots rullade stridsvagnar in i Rafah på tisdagsförmiddagen.
Israel fortsätter att ignorera Internationella domstolens (ICJ) krav på att upphöra med attacker mot Rafah på Gazaremsan. I söndags bombades ett flyktingläger med minst 45 döda som resultat, bland dem barn. Attacken har fördömts av flera länder, bland annat Irland, Spanien och Norge och på måndagen öppnade EU:s utrikesministrar för en diskussion om unionens handelsavtal med Israel.
”För första gången under ett EU-möte har jag på allvar bevittnat en betydande diskussion om sanktioner”, sa Irlands utrikesminister Michéal Martin enligt Politico.
Enligt Euronews ämnar EU samtidigt konfrontera Israels premiärminister Netanyahu om ICJ:s beslut att stoppa militäroffensiven i södra Gaza och Rafah, som pågått i tre veckor. Under denna tid har 1 miljon människor flytt från Rafah, enligt FN-organet Unrwa.
Protester i Paris
Efter flygräden i söndags har demonstrationer ägt rum på flera håll i världen, bland annat i Barcelona, Tel Aviv, Melbourne och Paris, där Rima Hassan från vänsterkoalitionen La France insoumise varit tongivande.
”Vi måste göra allt för att stoppa den här massakern! Emmanuel Macron är passiv och medskyldig. Vapenleveranserna till Israel har inte upphört, han har inte brytt sig om att erkänna Palestina, han vidtar inga mått för att sanktionera Israel”, skriver Hassan på X.
På samma plattform kommenterade förvisso den franske presidenten söndagens bombning med att han var ”upprörd” och att dylika attacker måste upphöra, samt uppmanade till ”full respekt för den internationella domstolen och ett omedelbart eldupphör”.
”Förvärrar humanitära katastrofen”
Svenska utrikesdepartementet och utrikesminister Tobias Billström håller liknande låg profil i frågan. Till DN skriver Billström att ”Sverige och EU varit tydliga med att Israels pågående offensiv i Gazas gränsstad Rafah ska avbrytas”, samt att man förväntar sig ”att Israel följer beslutet för att möta de akuta humanitära behoven och värna civilbefolkningen”.
I ett pressmeddelande inför gårdagens ministermöte sa Tobias Billström att ”[d]en pågående israeliska offensiven i Rafah förvärrar en redan katastrofal humanitär situation i Gaza”:
– EU måste fortsätta driva på för humanitär vapenvila, frigivande av gisslan och humanitärt tillträde. EU behöver även gå vidare med ytterligare sanktioner mot extremistiska bosättare på Västbanken.
Billström oroad
Trots omvärldens verbala fördömanden tycks vapenvilan vara långt borta; på tisdagen rapporterar Reuters och flera andra medier om att israeliska tanks på tisdagen för första gången har nått Rafah.
Strax efter klockan 13 skriver Tobias Billström på X att han ser ”med stor oro på att Israel idag gått in i Rafahs stadskärna. Risken är stor att det leder till ytterligare civila dödsfall och en förvärrad humanitär situation. Internationella domstolen har uppmanat Israel att omedelbart avbryta sin offensiv i Rafah i ljuset av dess humanitära konsekvenser. Beslutet är bindande och Sverige tillsammans med EU uppmanar Israel att följa det”.
Artikeln har uppdaterats kl.16.50 med utrikesministerns kommentar på X. Ny mellanrubrik.