Radar · Utrikes

Hamas och Israel trotsar domstolsorder

Gaza, sönderbombade hus.

Internationella domstolen i Haag beordrade under fredagen Israel att stoppa sin militära offensiv i Rafah – och Hamas, att släppa gisslan. Men under lördagen bombades Gaza, inklusive Rafah av Israel – och någon gisslan har inte släppts.

Som ett led i en pågående utredningen om Israel begår folkmord i Gaza, krävde Internationella domstolen (ICJ) i Haag under fredagen att Israel omedelbart vidtog åtgärder för att säkerställa obehindrat tillträde till Gazaremsan, via gränsövergången mellan Egypten och Gaza. Det för att FN skulle få möjlighet att utreda anklagerna – och hjälpsändningar skulle kunna nå behövande.

– Vi hoppas att domstolens beslut kommer att sätta press på Israel att avsluta detta utrotningskrig eftersom det inte finns något kvar här, sade Oum Mohammad al-Ashqa, en palestinsk kvinna från Gaza City som förflyttats till Deir al-Balah på grund av kriget, till AFP.

Men under lördagen bombades Gazaremsan, inklusive Rafah och strider utbröt mellan Hamas och Israel armé, rapporterar AFP. Något som var väntat då Israel motsatt sig Internationella domstolens beslut, som landets säkerhetsråd beskrivit som ”ogrundat, skandalöst och motbjudande”.

– Vi kommer att fortsätta att agera i enlighet med internationell lag i Rafah och överallt där vi genomför insatser, sa försvarsminister Benny Gantz enligt Times of Israel, efter beslutet.

Domstolen har också krävt att samtliga som tagits gisslan av Hamas släpps omedelbart. Något som inte heller skett.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV