Radar

FN-chefen ”Anställda ska ställas till svars”

FN-anställda som haft samröre med terrorstämplade Hamas kommer att ställas till svars och åtalas, säger generalsekreterare António Guterres. Samtidigt vädjar han till givarländer att inte "straffa alla" och fortsätta ge stöd till FN-organet för palestinska flyktingar.

Flera länder har meddelat att de stoppar sitt bistånd efter att Israel anklagat anställda i FN-organet Unrwa för inblandning i Hamas-attackerna den 7 oktober mot Israel.

FN-chefen António Guterres har lovat att vidta snabba åtgärder och säger att de som varit inblandade kommer att ställas till svars – men vädjar till givarländer att inte stoppa biståndet helt.

”Även om jag förstår deras oro, jag blev själv förskräckt av dessa anklagelser, vädjar jag till de regeringar som stoppat sitt stöd att åtminstone se till att Unrwas verksamhet kan fortsätta”, säger generalsekreterare Guterres i ett uttalande.

Han bekräftar att tolv personer, av hjälporganets 13 000 anställda i Gaza, pekats ut i anklagelserna som nu utreds av FN. Nio av dem har fått sparken, en är död och man arbetar på att ta reda på vilka de två resterande är.

”Men de tiotusentals män och kvinnor som jobbar för Unrwa, många i några av de farligaste möjliga situationer för hjälparbetare, ska inte straffas”

Guterres varnade även att FN-organet kommer att tvingas skära ner på stödet till två miljoner palestinier med start redan i februari – samtidigt som en fjärdedel av befolkningen i Gaza är på randen till svält.

Under söndagen meddelande även Frankrike att man inte planerar något nytt stöd under första halvan av 2024.

Med Frankrike har nu tio länder, däribland USA, Storbritannien och Tyskland, pausat sitt stöd.

Fakta:

FN-organet Unrwa grundades efter kriget som bröt ut vid Israels bildande 1948, i syfte att hjälpa de över 750 000 palestinier som tvingats på flykt.

I dag hjälper Unrwa runt 5,9 miljoner palestinska flyktingar. Nära 90 procent av donationerna kommer från FN:s medlemsländer. Störst stöd har kommit från bland annat USA, Tyskland, EU, Sverige och Norge.

Över hälften av Unrwas budget går till skolutbildning. Runt 15 procent till att skydda de palestinska flyktingarnas hälsa, enligt siffror från 2020.

Källa: Unrwa

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV