Radar · Mänskliga rättigheter

Thailand: Ja till samkönade äktenskap

Thailand är redan känt som en av Asiens hbtq-vänligare länder.

Thailand blir nästa land i Asien med samkönade äktenskap. Underhuset i Bangkok röstar med stor marginal ja till en ny lag som ger hbtq-par i princip samma rättigheter och möjligheter som heteropar.

Ungefär 400 av 415 ledamöter i underhuset röstade ja på onsdagen, rapporterar thailändska medier. Lagförslaget ska nu vidare via överhuset till kungen, men där väntas inga invändningar vilket innebär att lagen kan träda i kraft framåt hösten.

Ändringarna innebär bland annat att fraser som ”män och kvinnor” samt ”man och fru” ändras till ”individer”. Däremot blev det enligt nyhetsbyrån AP nej till att lägga till ”förälder” där det i den tidigare lagen står ”far och mor”. En del rättighetsexperter befarar därmed att det ändå kan bli svårare för homopar att bilda familj.

Men det ses ändå som en viktig reform med eko i hela Asien. Tidigare är det endast Taiwan och Nepal i världsdelen som infört samkönade äktenskap. Många länder, exempelvis Thailands grannland Malaysia, har tvärtom stränga straff för sådana relationer.

Thailand hoppas också på ökade intäkter för landets jättelika turismsektor. Det som på engelska kallas pink money, hbtq-relaterad ekonomi, ses som en framtidsbransch runtom i världen.