Radar · Fred

Militäravtal med USA riskerar öka sexuellt våld

Det amerikanska fartyget USS Arlington (LPD 24) på väg in mot Stockholm.

I ett remissvar skriver Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet att det militära samarbetsavtalet DCA kan öka risken för sexuellt våld när amerikanska soldater stationeras på svensk mark.
– Det är oacceptabelt att ingen jämställdhetsanalys har gjorts av avtalets konsekvenser, säger generalsekreterare Malin Nilsson till Fempers nyheter.

Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) har i ett remissvar riktat kritik mot det planerade militära samarbetsavtalet mellan Sverige och USA, känt som Defense cooperation agreement (DCA). Den feministiska fredsorganisationen uttrycker oro för avtalets potentiellt negativa konsekvenser för kvinnors rättigheter och säkerhet och generalsekreterare Malin Nilsson är kritisk till att ingen jämställdhetsanalys har utförts.

– Det är oacceptabelt att ingen jämställdhetsanalys har gjorts av avtalets konsekvenser och att ingen myndighet eller organisation med specifik jämställdhetsexpertis har bjudits in som remissinstans, säger hon till Fempers nyheter.

Avtalet skulle ge USA tillgång till 17 svenska militärbaser utan klara ramar för hur länge eller med hur många soldater. Malin Nilsson hänvisar till erfarenheter i andra länder där den amerikanska militären har en historik med sexuellt våld och exploatering i spåren av dess närvaro. Farhågorna grundas också i den ojämlika maktbalansen mellan USA och Sverige, som avtalet förstärker och där amerikansk militär personal inte skulle lyda under svensk lag.

– Det innebär att USA skyddar sina baser och sin personal men att de lokala samhällena inte skyddas tillräckligt. Det har på många platser lett till straffrihet i praktiken, säger Malin Nilsson till Fempers.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV