Radar · Inrikes

Många arbetar mer än avtalat i ideella organisationer

Drömjobben i organisationer kan ha en baksida, som mycket obekvämt arbete.

För många finns drömjobben i organisationer som arbetar för en bättre värld. Men engagemanget kan ha en baksida, som att förväntas jobba kvällar och helger samt en fritid och arbetstid som flyter ihop, rapporterar Kollega.

Unionen organiserar cirka 22 000 anställda inom civilsamhället. En ny rapport visar att en av tre förväntas att jobba kvällar och helger, uppger fackförbundet.

– Det skiljer sig lite beroende på organisationens storlek, ju större desto proffsigare. På mindre föreningar blir gråzonerna tydligare kring förväntningar att ställa upp utanför arbetstid, säger Shadé Jalali, utredare på Unionen och rapportförfattare, till medlemstidningen Kollega.

Stress och arbetsbelastning uppges vara den största arbetsmiljöutmaningen, därefter kommer ledarskapsfrågor. Orsakerna är flera. Var femte person uppger att deras närmaste chef är förtroendevald, det vill säga vald på engagemang och inte rekryterad för kunskaper om arbetsledning, arbetsmiljölagstiftning eller arbetsrätt.

Nu vill fackförbundet se en professionalisering av sektorn. Det innebär till exempel att betalt och ideellt arbete är tydligt åtskiljt och att arbetsgivare, som tar emot statliga medel för anställningar, ska ha kollektivavtal.

Ett problem, som framkom i rapporten, är att med krympande offentliga medel hänvisas civilsamhället i högre grad till enskilda bidragsgivare, vilket skapar oro.

– Det har skett stora förändringar på kort tid och många anställda är oroliga över framtiden. Många organisationer vet inte om de kommer att finnas kvar om några år, säger Shadé Jalali till Kollega.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV