Radar · Miljö

AI ska slå ett slag för mångfalden

Invasiva arter ställer till det för mångfalden och vårt jordbruk. Nu hoppas forskare bekämpa den oönskade arten renkavle med hjälp av AI, skriver Landets Fria.

Renkavle kan halvera veteskörden och förökar sig snabbt. För att bli av med den oönskade arten besprutas fälten med bekämpningsmedel. Bättre vore att bekämpa arten innan den får fäste. Men det är svårt konstaterar Mattias Dahl, professor vid Blekinge tekniska högskola (BTH).

– Det är som att leta efter gräs bland gräs, säger han i ett uttalande.

Kan AI vara en räddare i nöden? Det tror Mattias Dahl. Halvvägs in i ett projekt som söker efter lösningar på problemet – ser resultaten lovande ut, något Landets Fria uppmärksammar.

– För att hitta renkavlen använder vi en drönare som bär på en kamera. Drönaren flyger över fälten och tar en mängd bilder med bra upplösning. Bilderna analyseras sedan med hjälp av AI och vi får på så sätt fram var på fälten renkavlen finns, säger Mattias Dahl i ett uttalande.

– Vi har lyckats nå 96 procentig upptäckningsgrad av renkavle på våra testfält vilket vi är väldigt nöjda med. 

Efter att gräsets hittats får lantbrukarna tillgång till de exakta koordinaterna för ogräset och kan bekämpa det innan det får fäste. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV