Glöd · Panelen

Panelen: Vilken är den mest intressanta eller underhållande konspirationsteorin som du känner till?

En kärnvapenmissil lastas.

Under Syres vinjett Panelen låter vi representanter för olika organisationer tycka till om en aktuell fråga. Representerar du en organisation som vill vara med eller saknar du någon som du tycker borde tillfrågas? Skicka ett mejl till valdemar.moller@tidningensyre.se med ditt förslag!

Robin Zachari, Jan Strömdahl och Göran Hådén.

Robin Zachari, 42 år, Kanslichef på Skiftet:

Min bästa konspirationsteori är de som tror att jättar har funnits. Särskilt den väldigt nischade teorin som tror att en rödhårig jätte med sex fingrar på varje hand som har funnits i Afghanistan. De tror dock att jätten ödades av amerikanska trupper 2002. Jag gillar den eftersom teorin är lagom knasig, väldigt specifik och rätt harmlös i jämförelse med många andra konspirationsteorier. Tänk att leva med och vara ensam om att tro att jättar inte bara finns utan att de dödats av militären.

Jan Strömdahl, 87 år, f.d. ordförande i Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen:

Många såg det väl som en gigantisk konspirationsteori att Sverige genom att upplåta delar av sitt territorium och sin rättsskipning till främmande makt skulle kunna begåvas med kärnvapen också.
Men nu har statsministern avslöjat att detta är fullständigt sant!

Göran Hådén, 43 år, Grön Skribent och analytiker:

Att jorden skulle vara platt är fortfarande en extra fascinerande konspirationsteori, för den kräver en mycket högre nivå av bristande tillit och resonemang än dom flesta andra konspirationsteorier. Bland annat behöver man ju inte lita på någon annan än sig själv för att konstatera att tidpunkten för solens upp- och nedgång rimligen inte kan variera som den gör mellan platser om jorden vore platt. 

Martin Smedjeback, Rebecka Le Moine och Tove Ahlström.

Martin Smedjeback, 50 år, Ordförande Save Movement Sverige:

Havannasyndromet finner jag intressant! Det lär ha börjat på den amerikanska och kanadensiska ambassaden på Kuba. Ambassadpersonalen rapporterade ringande i öronen och svår huvudvärk. Amerikanska underrättelsetjänster och regeringstjänstemän uttryckte misstankar att den ryska militära underrättelsetjänsten var ansvarig och att de skulle ha använt ultraljuds- eller mikrovågsvapen. William Burns, chef för CIA, har kallat händelserna för ”attacker” men fler stora undersökningar har inte hittat något bevis för någon attack.

Rebecka Le Moine, 33 år, Riksdagsledamot för Miljöpartiet:

En konspiration som är mer farlig än underhållande, är att det finns en globalistisk rörelse som har hittat på klimatkrisen för att få att de tjänar på det och vill styra världen. De flesta som kämpar för miljön jobbar ideellt. De viger kvällar och helger för att sprida kunskap och utbilda. De är verkligen hjältar. Stort tack till miljöaktivister, naturguidare, folkbildare, skogsinventerare, rebellmammor och rebeller i allmänhet, vars drivkraft knappast har med makt och rikedom att göra. Ni behövs mer än någonsin.

Tove Ahlström, 46 år, VD Global Utmaning:

Under mina år inom hållbarhet i sjuk- och hälsovårdsbranschen stötte jag på konspirationsteorier kring att dricka kolloidalt silver. Anhängare tror att det är ett mirakelmedel. De hävdar att läkemedelsföretag och regeringar döljer dess fördelar för att främja traditionella mediciner. Verkligheten är att kolloidalt silver saknar vetenskaplig bevisning för sina påstådda hälsofördelar och kan orsaka silverförgiftning. När onlineapoteket som jag arbetade på slutade sälja produkten efter missbruk stötte vi på hot och hat från dess anhängare.

Max Andersson och Anna-Carin Hall.

Max Andersson, 50 år, chefredaktör Granskningsinstitutet Klägget:

Här på Klägget avslöjar vi hur ekonomiska intressen köper sig politiskt inflytande genom lobbyism. Det är ingen konspiration, för även om lobbyismen är hemlig så annonserar lobbyfirmorna sina tjänster helt öppet.

Den mest intressanta konspirationsteorin är den att mäktiga människor underblåser tokiga konspirationsteorier för att förvirra folk och få dem att slösa bort sin tid. Jag hoppas människor kan vaccinera sig mot detta genom att ställa frågan: vem gynnar det att det här påståendet sprids?

Anna-Carin Hall, 63 år, pressansvarig för Kvinna till kvinna:

Till de mer underhållande hör att luftskeppen aldrig har funnits eller att månlandningen aldrig ägt rum. En märkligare och även ytterst farlig teori är den om Qanon som 2022 stöddes av närmare 20 procent av amerikanerna. Den resulterade i att en man gick in och sköt på den pizzeria i Washington där den påstådda pedofilringen som åt spädbarn skulle hålla till i en källare. Pizzerian hade inte ens en källare. Konspirationer är alltså inte bara underhållande utan även samhällshotande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV