Radar · Fred

Kritik mot SEB:s finansiering av vapenexport till Israel

SEB:s app

SEB finns bland de 20 europeiska banker som ger störst lån till bolag som exporterar vapen till Israel, enligt en ny rapport. FN uppmanar vapenbolagen och deras investerare att agera för ett stopp av vapenleveranserna.

Sex vapenbolag står för den största exporten av vapen och krigsmateriel kommande fem år, uppger rapporten The companies amning Israel and their financiers. Bakom rapporten står 20 europeiska organisationer, däribland Norsk folkehjälp.

I rapporten har kartlagts vilka europeiska banker och investerare som ger lån och investerar i vapenbolagen, skriver Fair finance guide i Sverige i ett pressmeddelande.

– Det är anmärkningsvärt att en svensk bank är bland de största finansiärerna av den här typen av kontroversiell verksamhet. Det blir nog många av SEB:s kunder besvikna över, säger Jakob König som leder Fair finance guide i Sverige, i ett pressmeddelande.

SEB har lånat ut motsvarande drygt sex miljarder kronor (562 miljoner euro) till Rolls-royce de tre senaste åren, enligt pressmeddelandet. Verkstadsindustrikoncernen gör till exempel specialtillverkade motorer till israeliska stridsvagnar, som används i offensiven i Gaza.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter gjorde i förra veckan ett uttalande att vapenexport till Israel kan innebära grova brott mot mänskliga rättigheter, internationell humanitär rätt och potentiell medskyldighet till folkmord. Såväl bolagen som finansiella aktörer uppmanas att agera för att stoppa vapenleveranser.

Även i tidigare granskningar hade SEB den starkaste kopplingen till bolag som exporterar vapen till länder där det sker omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter och konfliktområden, bland annat till krigförande parter i Jemenkriget, skriver Fair finance guide i Sverige.

Fair finance guide är ett internationellt initiativ som granskar hur banker investerar och lånar ut pengar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV