Radar · Utrikes

Danska militären måste spara

Danska försvarsmakten ska dra ned i år.

Den danska militären måste spara minst 100 miljoner danska kronor (150 miljoner svenska) före året är slut, skriver TT, som hänvisar uppgifter från danska DR.

Enligt DR är anledningen till neddragningarna att planerna för 2024 var ”alltför ambitiösa och kostade mer än vad det finns pengar till” – nu finns det ett minus på nästan 400 miljoner danska kronor. Danska militären har fått nästan 300 miljoner danska kronor extra ”för att täppa till luckan i budgeten”, skriver DR, men 100 miljoner danska kronor återstår fortfarande för danska militären att lösa.

Det innebär att militärövningar, skytteträning och utbildning ställs in. Enligt DR kommer alla soldater att skickas hem på två veckors tvångsledighet och utbetalningar för övertidsarbete och tillägg avbryts.

Danmark är annars inne i en ”historisk upprustning”, där man ökar militärutgifterna med 40,5 miljarder danska kronor under perioden 2024 till 2028 – och redan i år läggs 4 procent av BNP på militären, vilket alltså är mer än de 2 procent av BNP som Nato kräver.

Dessutom ska Danmark införa kvinnlig värnplikt och en förlängning av den allmänna värnplikten från fyra till elva månader.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV