Radar · Utrikes

100 000 mot högerextremism i Düsseldorf

Omfattande protester mot högerextremism har även genomförts i Leipzig i östra Tyskland.

Omfattande protester mot högerrörelser genomfördes i flera tyska storstäder på lördagen.

I Düsseldorf samlades omkring 100 000 demonstranter utefter Rhen i en fredlig manifestation med udden riktad mot högerextremistiska strömningar och dem som vill utvisa migranter, rapporterar tidningen Rheinische Post.

– Hela staden Düsseldorf samlar unga och gamla, de som är födda här och de som flyttat hit, som deltar i karnevaler, i sport och i ett starkt civilsamhälle, det gör mig mållös, sade miljöpartisten Mona Neubaur som är ministerpresident i förbundslandet Nordrhein-Westfalen.

Även i Aachen tågade tiotusentals till stadens stora torg där missnöje riktades mot läckta medieuppgifter om att högerextrema grupper har diskuterat hur man ska kunna deportera miljontals migranter, även om de är tyska medborgare.

I Leipzig, som var vaggan för protester mot kommunistregimen i forna Östtyskland, har omfattande protester mot främlingsfientliga tendenser genomförts. Leipzig har också varit ett fäste för extremgrupper inom ytterhögern, men mot dessa samlades i förra helgen tiotusentals demonstranter.

Förbundskansler Olaf Scholz (SPD) sade på ett framträdande på Förintelsedagen att alla tyska medborgare måste försvara den tyska demokratin och kämpa mot högerextrema krafter, som han sade ”göder rädsla och sår hat”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV