Radar · Miljö

Sifo: Tre av fyra vill att politikerna når klimatmålen

En Sifo-undersökning visar att de flesta svenskar vill att regeringsunderlaget når klimatmålen.

En Sifo-undersökning beställd av Naturskyddsföreningen visar att tre av fyra svenskar vill se en politik där Sverige når klimatmålen. För regeringen betyder det att de i dag för en politik som går på tvärs med en majoritet av deras egna väljare.

I en tid av sänkt reduceringsplikt och lägre ambitioner från regeringen kring att nå klimatmålen är det lätt att tro att svenskarna inte längre bryr sig om miljö- och klimatfrågor. Men det stämmer inte, menar Naturskyddsföreningens, som låtit Sifo göra en opinionsundersökning kring svenskarnas attityder till klimatet.

Oron är stor, hela två av tre deltagare svarar att de är oroliga för klimatförändringarna. Fler kvinnor är i större utsträckning oroliga än män.

Bland de som sympatiserar med regeringen och Sverigedemokraterna anser 56 procent att det är viktigt att regeringen för en politik som når klimatmålen. Det är en stor skillnad mot oppositionens sympatisörer där 94 procent tycker att det är viktigt.

– Väljare i hela landet från både höger- och vänsterskalan vill se en vettig klimatpolitik. Det går inte att hävda något annat. Politiker kan hitta lösningar för att hörsamma människors oro för privatekonomin på andra sätt än att slänga klimatpolitiken under bussen, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Fel håll

Naturskyddsföreningen tycker att regeringen har gått åt fel håll i sin klimatpolitik sedan de kom till makten. Det är hart när omöjligt att nå klimatmålen med den politik som förs idag, påpekar Naturskyddsföreningen.

Sifos undersökning verkar understryka den åsikten, eftersom två av tre anser att det är viktigt att regeringen för en politik som gör att Sverige når klimatmålen.

– Det är tydligt att regeringen för en politik som strider mot opinionen. Majoriteten av svenskarna vill att regeringen ser till att vi når våra klimatmål, vilket står i kontrast till miljöminister Romina Pourmokhtaris uttalande i SVT:s 30 minuter om att hennes politik är ett resultat av att väljarna röstat för billigare bränsle, säger Beatrice Rindevall ordförande Naturskyddsföreningen.

Fakta om opinionsundersökningen:

Sifo-undersökningen genomfördes av Verian den 16–18 februari 2024, med 1070 respondenter.

Frågor:

Hur viktigt är det för dig att regeringen för en politik som gör att Sverige når klimatmålen?

40 procent mycket viktigt
35 procent ganska viktigt
16 procent inte särskilt viktigt
7 procent inte alls viktigt
3 procent vet inte

I vilken grad oroar du dig för följande?
Klimatförändringarna

23 procent mycket orolig
42 procent ganska orolig
27 procent inte särskilt orolig
7 procent inte alls orolig
1 procent vet inte

Källa: Sifo/Naturskyddsföreningen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV