Radar · Utrikes

Ryske aktivisten Orlov döms till fängelse

Memorial-frontfiguren Oleg Orlov döms till fängelse för att ha uttalat sig om kriget i Ukraina.

Den ryske människorättsaktivisten Oleg Orlov döms till två och ett halvt års fängelse för att ha uttalat sig kritiskt om kriget i Ukraina.

Orlov är en av frontfigurerna i och medgrundare till Memorial, som länge har varit en av Rysslands mest välrenommerade människorättsorganisationer. Han bötfälldes förra året för liknande brott och blev senare stämplad som en ”utländsk agent”.

Åklagaren i fallet yrkade vid måndagens förhandling på två år och elva månaders fängelse, men straffet blir alltså något kortare.

Memorial grundades kort före Sovjetunionens sammanbrott, i syfte att dokumentera de förbrytelser som hade begåtts och i slutänden ställa de ansvariga till svars. År 2022 delade organisationen Nobels fredspris med den belarusiske människorättsaktivisten Ales Bjaljatski och den ukrainska organisationen Center for civil liberties.

Oleg Orlov, 70, har fortsatt att uttala sig kritiskt om Rysslands anfallskrig mot Ukraina, som i Ryssland är olagligt att benämna som ett krig. Han har också vägrat att lämna landet.

– Det finns inget val. Vi måste fortsätta kampen, sade han nyligen i en intervju med AFP.

När han ställdes inför rätta sommaren 2023 så slog han sig ned på de åtalades bänk med boken ”Konets rezjima”, slutet för regimen.

Den handlar om hur totalitära och fascistiska regimer kommer till sitt slut, sade han då inför ett samlat pressuppbåd.

Rysslands högsta domstol beordrade i december 2021 att Memorial som organisation skulle upplösas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV