Radar · Miljö

Multilateralt samarbete på agendan för miljötoppmöte i Nairobi 

Aktivister protesterar mot krog och miljöföroreningar under UNEA6 i Nairobi.

I veckan pågår FN:s sjätte miljöförsamling i Nairobi, UNEA6. Med över 7000 deltagare och 150 ministrar från runtom i värden hoppas man på att få till starka överenskommelser för att bekämpa värdens trippla kriser: klimatet, miljöföroreningar och förlusten av biologisk mångfald. 

Mellan måndag och fredag samlas över 7300 deltagare från 190 länder i Nairobi i Kenya för att prata om vår tids trippelkris. Temat för i år är just ”effektiva, inkluderande och hållbara multilaterala åtgärder för att hantera klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och föroreningar”. 

På plats finns också mer än 150 ministrar, däribland Sveriges klimat- och milöminister Romina Pourmokhtari. Hon kommer bland annat att hålla Sveriges nationella anförande och delta i en av mötets ledarskapsdialoger.

Flera resolutioner och beslut ska förhandlas under mötet, bland annat tre resolutioner från EU på områdena vatten-, havspolicy samt cirkulär ekonomi.

Inger Andersen, vd för FN:s miljöprogram UNEP, sa i sitt öppningstal under måndagen att hela världen måste ställa sig bakom miljöåtgärder om vi ska ha någon chans att nå de globala utvecklingsmålen.

– Vi har alla känt och sett effekterna – kokande värme, intensiva stormar, försvinnande natur och arter, utarmade jordar, dödligt smutsig luft, hav fyllda med plastavfall och mycket mer. Dessa effekter faller hårdast på de fattiga och utsatta, som är minst ansvariga för dem, men ingen är immun, sa hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV