Radar · Miljö

Miljöorganisationer i stämning mot EU:s klimatmål – ”Grovt otillräckligt”

EU:s mål för utsläppsminskningar är grovt otillräckliga, menar organisationerna CAN och GLAN.

EU:s klimatmål till 2030 är långt ifrån tillräckliga för att klara Parisavtalet och för att respektera mänskliga rättigheter. Det menar miljöorganisationerna CAN och GLAN som vänt sig till EU-domstolen för att få gehör för sitt påstående. 

Tidigare i år lämnade miljöorganisationerna Climate action network (CAN) Europe och Global legal action network (GLAN) in en stämningsansökan till EU-domstolen. Nu har de lämnat in sina sista skriftliga argument till domstolen, som väntas ta upp fallet i en förhandling någon gång under andra halvan av 2025. En dom kan väntas någon gång i början av 2026. 

Stämningen riktar sig mot den del av EU:s klimatmål som kallas ansvarsfördelnings-förordningen (Effort sharing regulation), det vill säga hur mycket de 27 medlemsländerna var och en behöver minska sina utsläpp inom sektorer som inte ingår i EU:s utsläppshandel, det vill säga sektorer såsom jordbruk, avfall, transporter och småindustri. 

Kräver 65 procents minskning

Organisationerna menar att klimatmålen är grovt otillräckliga, trots att de skärptes under förra året, och vänder sig emot att EU-kommissionen inte valt att se över målen och skärpa dem ytterligare. De räcker inte för att nå parisavtalets 1,5-gradersmål och lever heller inte upp till EU:s stadgar om grundläggande mänskliga rättigheter, skriver de.

Rent juridiskt kan de som organisationer inte ifrågasätta EU:s övergripande mål på 55 procents utsläppsminskning till år 2030, och därför har man riktat in sig på de mer specifika målen. Men man kritiserar också 55-procents-målet. 

”Vi måste använda alla tillgängliga kanaler för att driva EU-kommissionen att få EU:s klimatambition på rätt spår med sin rättvisa andel för Parisavtalets 1,5°C-mål. EU måste öka sina utsläppsminskningar och uppnå minst 65 procents minskning till 2030 om man vill vara en trovärdig aktör”, säger Sven Harmeling, klimatchef på CAN Europe, i ett uttalande.

Pensionärer i Schweiz vägledande

Organisationerna hoppas att deras fall kommer att stärkas av fallet som avgjordes i Europadomstolen i april, där en grupp schweiziska pensionärskvinnor fick rätt i sitt yrkande att den schweiziska staten kränker deras rättigheter på grund av otillräcklig klimatpolicy. 

”Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna klargjorde i april att stater är skyldiga att anta vetenskapsbaserade utsläppsmål förenliga med att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C. Vi har beskrivit hur EU:s 2030-mål inte härleddes från bästa tillgängliga klimatvetenskap, en punkt som kommissionen inte ens har bestridit i sitt försvar av vårt fall. Istället har man försökt att få fallet strykt på grund av enbart tekniska detaljer”, säger Gerry Liston, jurist på GLAN, i uttalandet. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV