Radar · Miljö

Kravbrevet till regeringen: ”Vi stämmer också staten!”

 Olga Lännevall Fedorina och Viktor Jonsson från Rosamålets styrelse och Calle Karnerud, Karin Norman och Dan Lännevall från Extinction Rebellion var med vid överlämningen av kraven på staten idag.

Föreningen Rosamålet lämnade i dag över ett kravbrev till regeringen där de kräver att klimataktivister som dömts för brott de senaste åren – enbart för att ha demonstrerat – bör få upprättelse.

Den nybildade föreningen Rosamålet, som Syre nyligen skrivit om, lämnade under tisdagen över ett kravbrev till regeringen, med en kopia även till Justitiekanslern. Brevet innehåller sex krav som alla handlar om att tillgodose klimatdemonstranters mänskliga rättigheter, något som föreningen menar inte sker i dag.

Tanken var att försöka få träffa statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer för att lämna över brevet personligen.

– Men de hänvisade oss till godsmottagningen! säger ordförande Viktor Jonsson i livesändningen på föreningens Facebooksida

Till Syre säger han efteråt att det visserligen var väntat att inte få svar från politikerna, men något litet svar hade de ändå hoppats få efter att ha mejlat politikerna om sitt ärende för en vecka sedan.

– Det ingår ju i våra krav att regeringen ska följa sina åtaganden i Riodeklarationen från 1992 och Århuskonventionen som handlar om att involvera allmänheten i beslut om miljön. Att då inte ens svara på ett mejl, det kunde ju någon anställd ha gjort. Det visar att de inte alls bryr sig om de här åtagandena, säger Viktor Jonsson. 

De blev däremot positivt överraskade över att få prata med Justitiekanslern under ett par minuter när de lämnade över en kopia också till henne.

– Det kändes bra, för JK har ju ett tillsynsansvar för staten och över rättsväsendet, och eftersom vi är kritiska till de svenska domarna (att de antingen är okunniga eller struntar i de internationella åtaganden som Sverige har), så uppmanade vi henne att ta tag i det här, med en utredning eller någon slags översyn.

Föreningen Rosamålet fick inte träffa statsministern eller justitieministern, men fick däremot en pratstund med Justitiekansler Mari Heidenborg, till höger i bild. Foto: Rosamålet

”Systematisk rättslig förföljelse”

Rosamålet har gått igenom alla domar mot klimataktivister i Sverige från år 2020 till och med maj i år. Sammanställningen visar att 310 personer har ställts inför rätta för 18 olika brott för att ha demonstrerat fredligt i Sverige. De flesta har dömts för brotten de åtalats för. 

”Klimatdemonstranter i alla åldrar som protesterat fredligt har misshandlats av polis, arresterats med eller utan brottsmisstanke, anhållits, häktats, och dömts som brottslingar”, skriver föreningen i kravbrevet, och påpekar att det hela bör ses som en systematisk rättslig förföljelse.

”Det är en tydlig trend att domarna mot klimatdemonstranter generellt blivit kortare, mer lika varandra. Särskilt domarna mot unga klimatdemonstranter är ofta korta, till synes summariska”, fortsätter föreningen. 

I brevet listas också en rad internationella lagar om mänskliga rättigheter, domar och uttalanden som stärker föreningens argument om att det hela kan ses som en rättslig förföljelse, en kriminalisering av demonstranter och ett sätt att tysta och skrämma personer från att delta i liknande demonstrationer. Bland annat citeras Europarådets kommissionär för Mänskliga rättigheter, Dunja Mijatović, som sagt att “fredliga protester, oavsett dess form eller forum, är inte, och får aldrig, likställas med olagliga aktiviteter”.

Ursäkt och ersättning

De sex kraven som brevet ställer på regereringen är att staten offentligt och personligt ber alla fredliga klimatdemonstranter som ställts inför rätta om ursäkt. De vill också se att en ersättning på 200 000 kronor betalas ut till var och en. ”Det är en skälig ersättning för att hela livet drabbas av att ha dömts för brott”, skriver Rosamålet. 

Föreningen vill också se att det genomförs informationsinsatser riktade mot polis, anställda inom rättsväsendet och på skolor, politiska makthavare och arbetsgivare. Detta för att öka kunskaperna om yttrande- och demonstrationsfriheten, med särskilt fokus på klimat- och miljödemonstranters rättigheter.

Staten bör också se till att leva upp till de åtaganden de har när det gäller att skydda och inte bestraffa miljöförsvarare under, före och efter en protest, skriver föreningen. 

Deras egna erfarenheter som aktivister är att så inte sker idag. Men det är statens ansvar att se till att aktivister till exempel inte utan anledning krävs på ID eller fotograferas eller filmas, menar de. Inte heller att de ”förs bort till en plats utan möjlighet att lätt ta sig därifrån, inte hålls kvar i ofrihet längre än en mycket kort stund, inte grips, inte låses in, med eller utan brottsmisstanke, inte heller anhålls, häktas, avlyssnas eller utsätts för husrannsakningar, eller att deras tillhörigheter beslagtas och gås igenom”.

Förtydliga lagar

Rosamålet vill också att staten tillsätter en utredning som ser över lagar som förtydligar fredliga miljö- och klimatdemonstranters rättigheter. Lagarna bör också ”förtydliga det proportionerliga i att protestera med fredlig civil olydnad för att snabbt stoppa ökningen av växthusgaser i atmosfären som är en katastrof och nödläge som makthavare och samhälle måste bemöta proportionerligt”, skriver de. 

Rosamålet sätter också upp en deadline för statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer att svara på brevet. Om inget svar kommit innan den 18 oktober så ser föreningen det som att regeringen inte avser att uppfylla kraven. De kommer då att vända sig till en domstol för att stämma staten i en grupptalan. 

Hela kravbrevet går att läsa på föreningens Facebooksida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV