Radar · Inrikes

Liberalerna vill ha krav på läkarintyg inför mönstring

Nästan bara en tredjedel av alla värnpliktiga i år kan genomgå en värnplikt, om man får tro dem själva, vilket inte L gör.

Att nästan två av tre unga uppger sjukdomar och skador som diskvalificerar dem från lumpen är allvarligt, anser Liberalerna.
– Jag tycker att det är dags nu att kräva läkarintyg, säger partiets försvarspolitiska talesperson Anna Starbrink.

Av knappt 107 000 unga som i år svarat på mönstringsunderlaget gick bara 36 procent att kalla till mönstring. Starbrink anser att siffran är oroande.

– Det är en jätteallvarlig signal, säger hon.

Anna Starbrink säger att riksdagspartierna i försvarsberedningen i vintras för första gången pekade på att stillasittande och dåliga kostvanor riskerar att bli ett problem för totalförsvaret, eftersom färre kan tas ut till värnplikt.

Hon anser att Pliktverket bör börja kräva intyg redan nu.

– Det här är diagnoser man uppger själv och det finns ingen uppföljning alls av det.

– Jag tycker att det är dags nu att kräva läkarintyg när man uppger att man har en diagnos. Så att man vet att det stämmer och så att de som uppger att de har allvarliga diagnoser faktiskt också är omhändertagna av vården.

Är det något som får dig att tro att unga inte är ärliga?

– Jag tror att många av uppgifterna stämmer, men jag tror kanske inte att alla gör det. Ibland kan det också vara så att man själv uppfattar att man har en allergi eller så, men som inte är diagnostiserad. Att sätta en diagnos är något som en läkare ska göra.

Kan det bli svårt att få ihop det antal värnpliktiga som behövs?

– På sikt kan det bli det.

Att så många unga uppger att de mår dåligt är inte bara oroande för totalförsvaret utan även för folkhälsan, säger Starbrink.

– Därför är det också jätteviktigt att bryta skärmberoendet och få mer rörelseglädje i förskola och skola.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV