Glöd · Debatt

Jaktmyndigheten – verktyg i Kullgrens revolution?

Mer än 600 björnar skjuts ihjäl varje år.

Många av dem som fattar beslut i jaktfrågor är själva jägare – de utgör som en stat i staten för den beväpnade jakteliten, skriver Eva Stjernswärd.

Landsbygdminister Kullgren planerar, likt en franska revolutionens Robespierre, en skräckregim mot vilda djur genom en särskild myndighet för jakt och liberalisering av vapenlagarna.

Kullgren använder inte giljotinen som Robespierre gjorde för sina ändamål, men slipar bilan mot de obeväpnade. Det jaktaktivistiska förslaget borde aldrig lämnat slaktboden i Värmland. Kullgren missbrukar sin position med att slösa skattemedel på att schavottera Naturvårdsverket, undergräva Polismyndighetens ansvar för vapenärenden och att hota med repression mot djurskyddssidan. Diktatet till utredaren för en jakt- och viltvårdsmyndighet som regeringen tillsatte juli 2023 avslöjar: ”Syftet är också att undanröja hinder i utövningen av jakt.” Så skapas diktatur.

Jägarförbunden mättas inte av att blodiga huvuden rullar årets alla dagar och att både landsbygdsbor och djur skräms av jägare, skottlossning och koncentrationslägerliknande skjuttorn överallt. Ej heller av att Naturvårdsverket under 2000-talet infört ökad jakt, kommersiell troféjakt på fridlysta rovdjur, obegränsad krigsvapenteknik, fler plågsamma fällor liksom löshundsjakt. Samtidigt ökar skadeskjutningar, blyförgiftning hos vilda djur som björn och rovfåglar, dödade jakthundar, skjutningar av tamdjur, kriminell jakt och djurplågeri.

Våldsförhärligandet demonstrerades före valet av kristdemokraten Ebba Busch, som ville filmas när hon skrattande skadesköt en värnlös dovhjortskalv i hög snö 2021. Tidöregeringen är den mest jaktkorrupta regeringen någonsin; statsminister Kristerson jagar älg med näringsminister Busch trots att stammen är akut hotad, Kristersons statssekreterare Nilsson tjuvfiskade ål och landsbygdsminister Kullgren sprider medeltida varghat och agerar torped i EU mot rovdjur.

Rovdjursjägares sadism mot lodjur, massaker på mer än 600 björnar varje år och häxjakter på varg, järv och räv, jakttävlingar och helikopterskjutningar manifesterar den svenska skräckregimen mot djuren. Troféjägares identitet skyddas i hemliga register på Naturvårdsverket och antalet rovdjursjägare ökar varje år. Utländska troféjägare och personer med ”dold identitet” bjuds att jaga fridlysta djur: nära 11 000 jägare tilläts registrera sig för att döda 143 lodjur och 3 055 jägare för att plåga ihjäl 36 vargar 2024.

Varje år nöjesdödas ytterligare 1,3 miljoner vilda djur i Sverige, som förutom hundratusentals svenska jägare utökas med 30 000 utländska jägare årligen (med egna jakthundar!) för att terrorisera svensk fauna.

I ljuset av att beståndet av vilda djur i världen minskat med 70 procent på bara en mansålder, framstår svensk jaktpolitik som hänsynslös och naturvidrig. Författaren och skogsmästaren Peter Wohlleben har beskrivit hur Europas vilda djur lever under konstant stress just på grund av jakt. Redan på 1800-talet skrev filosofen Henry David Thoreau: ”Jägare har inte mer respekt för djurens liv än skogshuggare för träden i skogen.”

Svensk jakt grundas i gamla feodala ägarstrukturer och kungamakt. Allmogejakt maskerades sedan politiskt till ”folkrörelse” och dödandet av naturens invånare blev nöjesjakt. I Sverige betyder ”viltvård” dödandets härskarprincip över djuren. Skuld läggs på värnlösa djur som alltid beskrivs som för många, skadegörare eller som ska ”brukas”. Människor tillåts demonisera vilda djur för att få döda allt från sångsvanar, dräktiga hjortar till lodjur och björnar med ungar. Parallellt hålls mängder vilda djur inhägnade för troféjakt och hundträning.

Trots återkommande utbrott av fågelinfluensa importeras hundratusentals fasan- och andungar, som föräldralösa och oerfarna utsätts för miljöskadlig nöjesjakt. I sådana områden utrotas räv, grävling, utter, katt, mårddjur och kråkfåglar i vad som kallas ”predatorkontroll”. Fällor, gift, gas/rök i gryt eller hundar används för att döda djur och deras ungar. I jägarkåren råder tystnadskultur och ”predatorkontroll” har gjorts till ett mantra för att dölja sadismen och lära ungdomar att döda.

Jaktindustrin omsätter miljarder kronor, status och testosteron. Kapitalistiska värderingssystem styr jakt och vilda djur objektifieras som egendom. Djur har ingen juridisk status. Vilda djur skyddas inte ens av djurskyddslagen och allianspartierna raderade Djurskyddsmyndigheten 2006. Förslaget från regeringen, att en minoritet ska ha en egen exekutiv myndighet för blodssport, är ett övergrepp mot både djur och framtida generationer människor.

Svensk jaktdiktatur riggades redan 1938, efter Herman Görings nazityska modell – genom att ge jägarförbunden viltvårdsuppdraget med alla miljonerna knöt man jakten till staten. På så sätt har Svenska Jägareförbundet och jaktaktivister med det tyskklingande namnet Riksjägarna monopoliserat svensk fauna. Med en beväpnad statsminister, en beväpnad näringsminister, en justitieminister som infört automatvapen för jakt och en jaktmilitant landsbygdsminister med korrupta hantlangare i riksdagen, utvidgades skräckregimen mot djur redan 2022. En stat i staten för den beväpnade jakteliten.

Är den nya myndigheten Kullgrens verktyg för hans jaktrevolution?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV