Radar · Miljö

S vill lyfta lånetak för mer klimatinvesteringar

Mikael Damberg och Helén Fritzon.

Socialdemokraterna vill lyfta lånetaket för den Europeiska investeringsbanken (EIB) och genom det möjliggöra för fler klimatinvesteringar i Sverige, det meddelade partiet på en presskonferens i dag.

33 miljarder. Så mycket avsatte Europeiska investeringsbanken för investeringar i Sverige förra året. Mycket går till klimatomställningen. EIB har under de senaste åren bland annat finansierat satsningar på Northvolts batterifabrik i Skellefteå, nya tåg till SJ och satsningar på solcellsföretag. 

Men det finns en övre gräns för hur mycket EIB kan investera, och nu har banken varnat för att man snart slår i denna övre gräns. Därför vill S nu ta bort gränsen. 

– Den har funnits sedan 50-talet, men det är en förlegad spärr som hindrar banken från att fungera som andra, moderna offentliga investeringsbanker runtom i världen, säger Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson för S, på en presskonferens under söndagen. 

Socialdemokraternas toppkandidat till EU-valet, Heléne Fritzon, konstaterade under presskonferensen att det är allvar nu: att investeringar för en grön omställning behöver göras de närmaste åren, och att detta hotas av högerextrema partier som vill riva upp EU:s klimatpolitik och gröna giv. 

– Ska vi nå klimatmålen och lämna över en renare natur, ren luft och ett vatten som vi kan lita på till nästa generation, ja då måste vi politiker göra mer, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV