Radar · Utrikes

Minst 670 befaras döda i jordskred i Papua Nya Guinea 

Människor letar efter överlevande i jordskred.

Minst 670 personer uppskattas ha omkommit i jordskredet i Papua Nya Guinea under fredagen, enligt FN:s migrationsorgan IOM.

Serhan Aktoprak, IOM:s chef i landet, sa under söndagen att man baserade sina uppskattningar på uppgifter från byarna Yambali och Enga, där mer än 150 hus begravts under rasmassorna från fredagens jordskred. Tidigare uppskattades 60 hus vara drabbade.

– Situationen är fruktansvärd med mark som fortfarande glider. Vattnet rinner och detta skapar en enorm risk för alla inblandade, tillade Aktoprak enligt Al Jazeera

Hjälporganisationer i området har rapporterat om att den skadade infrastrukturen i området gör det svårt för hjälpen att nå fram. Även stamstrider i närheten av området gör hjälparbetet extra riskabelt. Landets militär uppges nu ge skydd till hjälparbetarna. 

Landets regering har skapat evakueringscenter runt om det drabbade området och arbetet med att flytta människor till säkrare mark är i full gång. Enligt uppgifter till flera medier överväger regeringen att be om internationell hjälp för att hantera situationen. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV