Radar · Utrikes

Turkiets president godkänner Natoansökan

Turkiet har ratificerat den svenska Natoansökan. Nu återstår att också Ungern godkänner ansökan innan Sverige blir medlem i försvarsalliansen.

President Recep Tayyip Erdogan underteckande på torsdagskvällen det turkiska parlamentets beslut att godkänna den svenska ansökan, enligt tidningen Resmi Gazete som regeringen använder för att tillkännage nya lagar och beslut.

Nästa steg är att det turkiska ratifikationsdokumentet skickas vidare till det amerikanska utrikesdepartementet, som deponerar Natos grundfördrag. Därmed är allt klart från turkiskt håll.

Parlamentet röstade sent i tisdags igenom Sveriges ansökan med bred majoritet. Erdogan hade sedan femton dagar på sig att skriva under och därmed bekräfta beslutet, men det dröjde alltså bara två dagar.

För att Sverige ska bli fullvärdig medlem i Nato krävs också att Ungern godkänner ansökan.

Det ungerska parlamentet har vinteruppehåll till den 26 februari men kan extrainkallas för en omröstning om en majoritet av ledamöterna vill det. Oppositionen har krävt en extrasession, men i en intervju med ungerska medier på torsdagen tycktes parlamentets talman stänga dörren för det och sade att frågan inte är ”brådskande”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV