En omfattande studie visar att nivåerna av grundvatten sjunker kraftigt på många håll i världen. När en vattendepå väl torkat ut kan det ta hundratals år att fylla den igen.
Genom att jämföra mätningar från över 170 000 brunnar och mätstationer har forskare samlat in data från de senaste fyrtio åren. Resultatet visar att grundvattennivåerna sjunker snabbt globalt.
Särskilt fort går det i torra klimat och i områden med hög användning av konstgjord bevattning, som i Kalifornien eller Iran. Det menar en schweizisk studie, som visar att takten har ökat sedan 1980-talet, för att ytterligare accelerera efter 2000. Takten förvånar forskarna:
– Världen slösar på grundvatten som om det inte fanns någon morgondag, säger Hansjörg Seybold, forskare vid Department of environmental systems science vid universitetet ETH Zurich, i ett pressmeddelande.
Han är en av forskarna till studien som har publicerats i Journal Nature.
Saltvatten tränger in
Klimatförändringarna kan ha haft viss betydelse eftersom när regn uteblir eller det blir torrare fylls inte depåerna på i samma utsträckning vilket gör att uttaget även ökar. Ett annat problem är när grundvattennivåerna sjunker i närheten av kusterna, då saltvatten kan tränga in.
Men det finns ljusglimtar. Forskarna lyfter fram hur vattennivåerna kring Genèvesjön har återhämtat sig sedan många brunnar torkat upp på 1960-talet, det efter att de omkringliggande länderna ändrat sin vattenavvändning och byggt rörledningar från andra vattenmagasin. Ett annat exempel är den spanska rörledningen som för vatten från Pyrenéerna till centrala delarna av Spanien.
Dessa exempel är dock ovanliga och forskarna varnar för att det kan ta hundratals år för ett grundvattenmagasin att återhämta sig när det väl har tömts.
Lär mer här:
Ovanligt låga nivåer grundvatten i Europa