Glöd · Ledare

Ännu kan vi säga nej till Nato

Sedan Sverige ansökte om Natomedlemskap i maj 2022 har Erdoğan hållit svenska regeringar på halster, men nu har han sagt ja, och det turkiska parlamentet har röstat för att acceptera Sverige som medlem i Nato. Det hade säkert blivit så även utan Sveriges krälande i stoftet eftersom det var amerikanska stridsflygplan Erdogan ville ha. Men nu får han både och.

Men vad får Sverige? Jag lyssnar på Dagens ekos podd med rubriken ”Åtta saker du behöver veta om Nato”. Mats Eriksson, politikreporter på Ekot, håller grundkurs i Natokunskap för programledaren Robin Olin. Och det låter som om alltihop var ett stort jippo.

”Vad är det första jag behöver veta? Blir det nån välkomstfest?” frågar Robin Olin. Jo, säkert, och en ceremoni med nationalsång och flaggor, som när Finland gick med. Och så kommer de att spela Natohymnen, som egentligen bara är en skala, säger Mats Eriksson.

Snabbt drar de igenom fördraget – en för alla, alla för en, som i De tre musketörerna – och lite om organisationen. Och inte minst om det stora, moderna högkvarteret som ”ligger där som en klase bananer” i utkanten av Bryssel. Där får Sverige sitta nu också, säger Eriksson och låter som om det var en stor ära.

Sveriges roll i Nato, förklarar han, blir att vara förvaringsplats för vapen och soldater, man kommer att känna att det vibrerar lite när flygplanen kommer. Flygplanens utsläpp andas han inte ens om. Kärnvapen i Sverige då? Jo, det är en känslig gammal fråga, säger Mats Eriksson, ”inga kärnvapen i Sverige är det många som tycker”. Så det blir nog inte aktuellt. Inte i fredstid, men kanske om det blir krig.

Känslan de förmedlar är att det inte handlar om något allvarligt. Lite kittlande, snarare. Som om det inte handlade om att förbereda krig istället för fred. Och som om podden kom från Svenska möp-föreningen och inte från public service.

Det är djupt obehagligt, och efteråt undrar jag ännu mer vad det ska vara bra för. Var det för det här Sverige lät Erdoğan bestämma vilka vi ska se som terrorister? Och satte livet i gungning för massor av kurder som fått asyl i Sverige? Och började fila ner yttrandefriheten? ”Eftergifter” som Ulf Kristersson säkert gärna gjorde, i och för sig.

Nu ska han tydligen ha ett snack med Viktor Orbán, och därefter ska det ungerska parlamentet rösta om godkännandet av Sverige. Men ända in i det sista finns åtminstone en teoretisk möjlighet att säga tack, men nej tack. Nu har vi tittat närmare och vi är inte intresserade av era hymner och militärbaser. Vi bygger fred istället.

Carcassonne, ett ovanligt roligt och helt krigsfritt världsbyggarspel.

Militarism.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV