Radar · Utrikes

Medarbetare: Navalnyj var nära att släppas

Aleksej Navalnyj dog i en straffkoloni norr om polcirkeln den 16 februari.

Aleksej Navalnyj var nära att kunna gå fri, enligt en av hans medarbetare. Långdragna förhandlingar om en fångutväxling sägs ha varit i ett slutskede så sent som kvällen före dödsbudet.

– Det var tänkt att Navalnyj skulle ha gått fri under de nästföljande dagarna, då vi hade nått en uppgörelse om hans utväxling, säger Maria Pevtjich, chef för utredningar vid Navalnyjs anti-korruptionsstiftelse FBK, i ett klipp som har publicerats i den döde oppositionsledarens mediekanaler.

Sedan början av februari hade det skett förhandlingar om detta, enligt Pevtjichs redogörelse. Rysslands president Vladimir Putin ska ha blivit erbjuden ett byte där den dömde ryske lönnmördaren Vadim Krasikov skulle växlas mot två amerikaner och Aleksej Navalnyj.

– Jag fick en bekräftelse om att förhandlingarna var i ett slutskede under kvällen den 15 februari, säger Maria Pevtjich.

Den 16 februari gav de ryska myndigheterna besked om att Navalnyj hade avlidit.

Pevtjich berättar om en plan som ska ha förberetts under två års tid, där politiska fångar i Ryssland skulle utväxlas mot röjda ryska spioner i utlandet.

Hon anklagar dock Vladimir Putin för att i slutänden inte ha velat låta Aleksej Navalnyj gå fri. Och eftersom Putin såg att västländerna visade sig villiga att förhandla om den ryske spionen Krasikov så ansåg han sig kunna ta bort Navalnyj från förhandlingsbordet, enligt Maria Pevtjichs berättelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV