Radar · Inrikes

Barnvisan tystnar – Georg Riedel är död

Så sent som 2018 var tonsättaren George Riedel aktuell med ny musik med skivan "Secret song" Han är främst ihågkommen för sina barnvisor.

Den folkkära tonsättaren och jazzmusikern Georg Riedel har dött 90 år gammal. Han kommer bli ihågkommen inte minst för sina tonsättningar av Astrid Lindgrens böcker.

Än idag sjunger tusentals skolbarn ”Idas sommarvisa” vid skolavslutningen. George Riedels sånger har blivit en del av mångas barndom, flera av visorna var komponerade till filmer baserade på Astrid Lindgrens sagovärld, som ”Du käre lille snickerbo”, och ”Här kommer Pippi Långstrump”.

Han föddes 1934 kom till Sverige som fyraåring efter att familjen flyttat från dåvarande Tjeckoslovakien. Hans musikaliska intresse gjorde att han var verksam inom flera olika genrer. Förutom visan skrev han jazzmusik och komponerade även klassisk musik och konstmusik. Inspirationen kom från folkmusik, storbandsjazz och klezmer.

Jazzmusik

Ett känt jazzverk där han var med och skapade musiken är ”Sakta vi gå genom stan” som sjöngs av Monica Zetterlund med en fri översättning från originalets text av Beppe Wolgers.

Georg Riedel var verksam långt upp i åren, 2018 gav han ut en jazzskiva med unga musiker och sade då:

– Jag får vara väldigt tacksam för det, hittills har jag inte märkt att det tagit slut, snarare att jag kommit på mer och mer, jag är till och med förvånad själv, rapporterar SVT.

Det hann bli många olika priser och utmärkelser under karriären, bland annat två grammisar, Evert Taube-stipendiet och en plats i Swedish music hall of fame.

Han blev 90 år gammal.


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV