Radar · Utrikes

Protester efter högerextrema attacker mot kurder i Belgien

Demonstrationer ägde rum i Bryssel i dag efter att kurdiska familjer attackerats av turkiska högerextrema.

Medlemmar av den turkiska fascistiska organisationen Grå vargarna attackerade kurdiska familjer i det belgiska distriktet Limburg på söndagskvällen. Som en reaktion hölls en demonstration i Bryssel på måndagen, och enligt arrangören är attackerna orkestrerade av president Erdoğan.

Kurdiska familjer i belgiska Heusden-Zolder som firat det kurdiska nyåret Newroz utsattes på söndagskvällen för attacker av ett hundratal människor med turkiskt ursprung, tillhörande den högerextrema grupperingen Grå vargarna. The Brussels Times rapporterar om oroligheter i distriktet Limburg och även i huvudstaden Bryssel där en demonstration anordnades i dag, i protest mot attackerna där flera skadats, enligt det svenska kurdiska demokratiska samhällscentret NCDK.

”Filmer och rapporter visar en stor samling som kastar sten, och ropar ’Allahu Akbar’ och försöker sätta eld på den kurdiska familjens bostad”, skriver organisationen i ett pressmeddelande och fortsätter: ”Detta är inte den första attacken och verkar inte heller vara den sista.”

Arife Soysuren, som står bakom dagens motdemonstration i den belgiska huvudstaden, säger till Brussels Times att ”[f]amiljer som fredligt återvände hem efter vårfestivalen attackerades av turkar för att de hade kurdiska flaggor i bilen. Det är nästan säkert att attacken var planerad. Det är omöjligt att mobilisera 100 man på tio minuter.”

Skrämseltaktik

Enligt Soysuren ”gör Erdoğan det till en sport att förfölja och skrämma kurder utomlands”.

– Inte ens i hjärtat av Europa är vi säkra, säger hon till tidningen, och uppmanar den belgiska regeringen och EU att ta bladet från munnen respektive använda sin politiska makt för att se till att Turkiet respekterar de mänskliga rättigheterna, samt tillhandahåller resurser för det kurdiska samhällets säkerhet.

Under dagen har flera personer postat på sociala medier om kurdiska motangrepp, medan den turkiska nyhetsbyrån Anadalou agency i sin rapportering om händelserna benämner kurderna som PKK-terrorister.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV