Glöd · Debatt

Det behövs alltid såna som står på miljöns sida

Polisen bär bort klimatdemonstranter utanför riksdagshuset.

I dag mer än någonsin behövs människor som vågar trotsa hetsen mot miljörörelsen och stå på miljöns sida, skriver åtta debattörer som själva har många års erfarenhet att se tillbaka på.

DEBATT. Det finns bara ett jordklot fast vi lever som om vi har fyra.

Vi som skriver detta har själva, efter bästa förmåga, försvarat miljön. I flera fall från det vi var unga på 1970-talet. I dag, när flera av oss är pensionärer och kan se tillbaka på många år av miljökamp, konstaterar vi att det nog aldrig varit mer riskfyllt och samtidigt nödvändigt att försvara miljön än det är i dag när det hetsas mot miljö- och klimataktivister, miljöpartier och miljöorganisationer i sociala medier och kommentarsfält. Vi lever i en tid när värnandet av kapitalets vinstintressen försvaras och hyllas som aldrig förr samtidigt som miljörörelsen, som till största delen utgörs av ideella krafter, hånas och ifrågasätts.

I dag, när vi i den gröna industriomställningens namn ombeds vara positivt inställda till nya, oåterkalleliga ingrepp i Norrbottens natur och mångfald, är det kanske viktigare än någonsin att så många som möjligt ställer sig på miljöns sida och försvarar dess intressen. För miljön har inga egna pengar. Den äger inga lobbying- eller marknadsföringsresurser, trots att den är livsviktig och dess välmående helt avgörande för livet på jorden. 

Men det är sannerligen inte lätt att stå på miljöns sida. För gör du det utmanar och ifrågasätter du …

  • kortsiktiga vinstintressen
  • fixeringen vid BNP och tillväxt
  • penningstarka exploateringsintressen
  • business as usual
  • etablerade synsätt
  • storskaliga planer och ingrepp
  • slarvig användning av begrepp som hållbart och grönt utan att man egentligen menar något med det

… samtidigt som du uppmuntrar till …

  • nytänk i stort som smått
  • småskaliga och långsiktigt hållbara lösningar
  • försvar av miljön och dess hundraprocentiga rätt att få existera och fungera utifrån sina egna förutsättningar
  • solidaritet med och omsorg om allt liv på jorden
  • ifrågasättande och kritik av människans rätt att förstöra ännu mer av jordens resurser och ekosystem
  • krafttag för att skapa en hållbar utveckling på riktigt.

Att stå på miljöns sida är att utmana starka makt- och vinstintressen. Det är att acceptera att inte vara välkommen i makttyngda nätverk. Men det är också att värna om ett gott liv för alla i harmoni med naturen och dess kretslopp. Och just detta – att värna om ett gott liv för alla – är särskilt viktigt i en tid när politiska och kommersiella intressen uppmanar oss att bara tänka på oss själva och konsumera så mycket som möjligt för att de ekonomiska hjulen ska snurra fortare och fortare.

Så än en gång – det behövs alltid såna som står på miljöns sida. Det behövs alltid såna som inte låter sig förföras och ryckas med av exploateringsintressenas locktoner utan lugnt och sakligt påpekar att vi som lever i rika länder och regioner inte har rätt att öka vår användning av energi och naturresurser ännu mer. Och vet ni vad – vi som prövat vet att det känns väldigt gott i hjärtat att stå på miljöns sida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV