Radar · Miljö

”Bivänliga” växter kan vara bidödare

Stäppsalvia var en av de bivänliga växter som innehöll bekämpningsmedel.

Växter och fröer som marknadsförs som bivänliga kan i själva verket bidra till bidöden. Det menar Naturskyddsföreningen, efter att ha låtit analysera ett antal växter och fröpaket. 
– Det är allvarligt att kontrollen är så bristfällig inom trädgårdsbranschen, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i ett uttalande. 

Våra vilda pollinatörer har det tufft. I Sverige är en tredjedel av de vilda bi-arterna hotade. Det positiva i kråksången är att det finns en utbredd vilja att göra något åt saken – i varje fall på individnivå. En trend som marknaden plockat upp – genom att ”bivänliga” växter blivit allt vanligare i handelsträdgårdar. Men risken att vi gör bina en björntjänst är överhängande. När Naturskyddsföreningen lät undersöka 54 krukväxter och 65 fröpaket, visade labbresultatet på att många innehöll bekämpningsmedel farliga för bin. 

– Växter som marknadsförs som bivänliga kan i själva verket bidra till bidöden. Vi hittade dessutom flera ämnen i plantorna som kan orsaka cancer och andra som är förbjudna inom EU. Det är allvarligt att kontrollen är så bristfällig inom trädgårdsbranschen, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i ett uttalande.

”Efterfråga ekologiskt”

Av 54 ”bivänliga” krukväxter som Naturskyddsföreningen låtit undersöka, var det endast en som inte innehöll minst ett bekämpningsmedel. Fler än hälften, 54 procent, innehöll minst ett bi-skadligt bekämpningsmedel och 57 procent innehöll minst ett ämne, förbjudet inom EU och 48 procent innehöll miljögifterna PFAS. Bland fröpåsarna innehöll 36 av 65 påsar minst ett bekämpningsmedel men koncentrationen av bekämpningsmedel var generellt sett lägre i fröerna än i krukväxterna uppger Naturskyddsföreningen.

Undersökningen kommer med en uppmaning. Idag finns inga gränsvärden som reglerar hur mycket bekämpningsmedel som får finnas på en planta när den säljs. Något som bör ändras tycker miljöorganisationen som vill att svenska politiker ska arbeta för att införa gränsvärden i EU.

– Vårt råd till trädgårdsodlare är att efterfråga ekologiskt odlade växter i butiken. Man kan även fråga hur växterna är odlade och om de innehåller skadliga bekämpningsmedel. På så vis kan vi tillsammans sätta press på butikerna att efterfråga den informationen i sina leverantörsled, säger Karin Lexén.

De totalt 68 bekämpningsmedel som hittades

  • 16 bekämpningsmedel är förbjudna inom EU.
  • 22 bekämpningsmedel är skadliga för bin.
  • 23 bekämpningsmedel kan eller misstänks orsaka cancer, ge genetiska defekter eller skada det ofödda barnet eller fertiliteten.
  • 57 bekämpningsmedel är giftiga för vattenlevande organismer, som fiskar, kräftdjur eller alger.
  • 9 bekämpningsmedel är PFAS-kemikalier.
Naturskyddsföreningen
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV