Radar · Miljö

173 aktivister greps för protest mot energibolag

En kostymklädd man passerar kapitalförvaltaren Amundis kontor, där klimataktivister sprayat graffiti.

Efter att energibolaget TotalEnergies sagt sig vilja öppna nya oljefält för att möta ökad efterfrågan – har de blivit föremål för en kritikstorm från klimataktivister. I samband bolagets årsstämma, utsattes deras största aktieägare för en protest som resulterade i att 173 aktivister greps.

Enligt videomaterial som nyhetsbyrån Reuters tagit del av ska ett dussintal protesterande ha tagit sig in i kapitalförvaltaren Amundis byggnader under fredagen, skrivit graffiti på väggarna och sjungit slagord. Det för att protestera mot TotalEnergies som vill öppna upp nya oljefält, ett bolag som Amundi är den största aktieägaren i. I samband med protesten greps 173 aktivister, enligt The Guardian. Greenpeaceaktivister klättrade tidigare på fredagen också upp på en byggnad nära TotalEnergies huvudkontor i Paris och vecklade ut en banderoll som kritiserade oljebolagets klimatstrategi och beskrev Vd Patrick Pouanné som ledare för Frankrikes smutsigaste företag. 

Men Patrick Pouanné försvarade under årsstämman planerna på ökad oljeproduktion med att höga oljepriser i kombination med otillräckligt utbud, ”snart skulle bli outhärdlig för befolkningen i tillväxtländerna, men också i våra utvecklade länder”. Trots kritiken från aktivisterna godkände nästan 80 procent av aktieägarna bolagets klimatstrategi, och mer än 75 procent röstade för att förnya Pouyanne som Vd i tre år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV