Glöd · Debatt

Västvärldens svek mot kurderna

Ett porträtt av Jina Amini bakom ett fängelsegaller. Bakom porträttet står en person i fångdräkt.

Att kalla frihetskämpen Jina Amini för iranier är att förminska hennes identitet, menar den svensk-kurdiska journalisten Shamm Salih. Jina Amini var en stolt kurd och borde erkännas som det.

DEBATT. I dagens värld, där vi ständigt strävar efter jämlikhet och rättvisa, är det mer än oacceptabelt att världens ledande demokratier vänder ryggen åt kurderna och försummar deras grundläggande mänskliga rättigheter. Vi står inför en situation där Turkiets och Irans förtryck av kurderna når en nivå av etnisk rensning som kräver vår omedelbara uppmärksamhet och starka reaktioner.

Låt oss vara tydliga och rakt på sak. Jina Amini, en kurdisk kvinna, mördades kallblodigt av den iranska terroristregimen. Vi måste sluta förminska hennes identitet genom att felaktigt kalla henne iranier. Jina Amini var en stolt kurd som förtjänar att erkännas för den hon var och inte reduceras till en annan nationalitet. Hennes tragiska öde är en brutal påminnelse om det förtryck och den diskriminering som kurder ständigt möter i Iran och andra delar av världen.

Även Turkiets förtryck av kurderna är inget mindre än en skrämmande tragedi. Under årtionden har tusentals kurdiska medborgare i Turkiet förlorat sina liv, friheter och möjligheter på grund av en systematisk kampanj för att undertrycka deras kultur och identitet. Kurderna har kämpat för sina mänskliga rättigheter och rättvisa, men deras röster har ignorerats av Världssamfundet.

Det mest skamliga sveket mot kurderna kommer dock från västvärlden och den svenska regeringen. När Isis hotade vår gemensamma säkerhet var det de modiga kurdiska styrkorna som stod på frontlinjen och kämpade mot denna barbariska terrororganisation. Utan deras självuppoffring och mod hade vi alla varit i fara. Men vad har de fått som tack? De har blivit övergivna av de länder som påstår sig försvara mänskliga rättigheter och demokrati.

Det är dags för oss att konfrontera den skamliga dubbelmoralen som präglar vårt samhälle. Hur kan vi påstå att vi värnar om alla människors mänskliga rättigheter när vi samtidigt bryter ned demokrati och rättigheter för kurderna? Det är hög tid att vi står upp för kurderna och kräver att deras rättigheter respekteras och att förtrycket upphör.

Vi får inte glömma eller förminska kurderna som identitet. De förtjänar vår solidaritet och stöd i deras kamp för rättvisa och frihet. Det är dags för världens ledare att agera och sätta stopp för Turkiets och Irans förtryck av kurderna. Vi kan inte längre tillåta att kurderna fortsätter att vara offer för denna skamliga kränkning av mänskliga rättigheter.

Det är hög tid att vi som samhälle reser oss upp och kräver förändring. Vi kan inte längre vara passiva åskådare till kurdernas lidande. Det är dags för västvärlden att axla sitt ansvar och stå upp för de värden vi påstår oss försvara. Vi måste agera nu för att säkerställa att kurderna får sina mänskliga rättigheter och sin rättvisa. Det är vår plikt att inte glömma bort dem och att kämpa för deras frihet och värdighet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV