Krönikor · Krönikan

Nationalisterna gör ett skitdåligt jobb som nationalister

Jag var tvungen att googla vad den där grejen som man kan hosta upp och som nästan är som en liten sten som påminner om en spya var. Det visade sig att den kallas tonsillsten och är en liten klump av bakterier eller döda celler. Den ser riktigt vidrig ut. Det är med samma känsla som jag hostar upp tonsillstenar som jag skriver det här.

Vår nationalistregering gör verkligen ett riktigt jävla dåligt jobb som nationalister när de förstör svensk natur och tillåter utländska kärnvapen att trampa in på vårt territorium. Varför kan de inte ens värna det svenskaste vi har? Och varför brinner de för att släppa in utländska krigsleksaker som kan göra parkeringsplatser av svenska storstäder?

Tanken på svensk mark som ett strategiskt skafferi för utländska kärnvapen borde vara oacceptabelt för de som värnar om vackra Sveriges suveränitet. När man följer debatten hör man att de enda som för tillfället låter som nationalister när de vill skydda Sverige från denna galenskap är oppositionen, med undantag för Socialdemokraternas stöd för DCA-avtalet, vilket är ytterligare en besvikelse i raden. Miljöpartiet har länge stått fast vid en lag som skulle förbjuda införseln av kärnvapen på svensk mark. 


Från regeringens håll hörs ett otydligt mumlande som öppnat dörren för amerikanska kärnvapen under kris- eller krigssituationer och som argumenterar för att Sverige inte har råd att avstå från kärnvapen som avskräckande medel. Detta är en existentiell fråga som högerblocket, med dess förkärlek för tuffare tag och billigare diesel, avfärdar som en överflödig oro.

Diskussionen om vad detta faktiskt skulle innebära har inte ägt rum öppet och ärligt. Ska Sverige, som borde satsa på sin livsmiljö, verkligen bli en del av upprustningen istället för att verka för avspänning i vårt närområde och bidra som en seriös aktör för freden?

Vilket skitjobb våra nationalister gör. De enorma finanserna de sitter på har i alla fall inte gått till idéproduktion. Man kunde tro att Sverigedemokraternas tankesmedja Oikos frivilligt skulle göra jobbet åt dem, men eftersom de verkar ha gått på långsemester så vill jag hjälpa mina meningsmotståndare i SD-regeringen med högernationalistiska argument för att prioritera svensk natur, miljö och klimat istället för att bygga skafferier åt amerikanska kärnvapen.

Argument #1 – Andras krig skapar flyktingar som Sverige alltid måste ta hand om. Kanske kan vi leda omställningen till hållbarhet och hantera klimatförändringar på ett sätt som gör att vi slipper ta emot klimatflyktingar från avlägsna kulturer som Afrika och Mellanöstern.

Argument #2 – Utländska kärnvapen på svensk mark hotar vår suveränitet och möjligheten att fredligt bevara vårt unika kulturarv och natur. Kanske kan vi lära oss att använda svensk miljöteknik istället för amerikanska vapen i våra magiska gammelskogar i Norrbotten.

Argument #3 – Det är verkligen avgörande för Sverige att prioritera svensk fred och säkerhet, att ge våra svenska barn ren luft och att skydda vår svenska historia och vårt svenska kulturarv i den svenska naturen. För det är ju vår svenska identitet vi pratar om här.Jag kan skriva en bok i ämnet.

Till valaffischerna till riksdagsvalet 2026 hoppas jag att Sverigemoderaterna, Sverigedemokraterna för kvinnor, Sverigeliberalerna och så klart originalet kan tävla i slogans för Sverige först, för att Sverige förtjänar bättre än att bli en krigszon eller ett förvaringsutrymme för främmande vapen.

Den medborgardrivna mötesplatsen Folkets Husby i Järva, som är Sveriges föreningstätaste område. Älskar stället.

Statsråd som ljuger. Dag in och dag ut. Om Klimatet. Om freden. Om jämställdheten. Om ekonomin. En gång i tiden förlorade folk jobbet för sånt här, nu befordras man.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV