Radar · Inrikes

Kammarrätten avslår Svenska Freds överklagan – vapenköpare förblir anonym

Mottagarlandet till den enskilda största vapenexportsaffären i Sverige förra året förblir hemlig. Kammarrätten i Stockholm avslog Svenska Freds överklagan mot beslutet att hemligstämpla mottagarlandet, skriver Svenska Freds i ett pressmeddelande.

– Att hålla ett mottagarland av svensk vapenexport hemligt, när det dessutom handlar om en mångmiljardaffär, är anmärkningsvärt och mycket problematiskt, säger Linda Åkerström, policychef på Svenska Freds och sakkunnig i vapenexportfrågor i en kommentar.

Det här är första gången, åtminstone sedan myndigheten Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) bildades 1996, som ett mottagarland hemligstämplats på detta sätt, enligt Linda Åkerström.

Den hemliga affären är mycket stor i jämförelse med andra mottagarländer och med den totala exporten förra året – som uppgick till drygt 18 miljarder kronor enligt Svenska Freds.

– Rätten till insyn och transparens i säkerhetspolitiska frågor riskerar då att nedprioriteras, något som vi redan sett flera exempel på, till exempel med den utlandsspionerilag som började gälla 2023. Detta är en mycket farlig utveckling, säger Linda Åkerström, policychef på Svenska Freds och sakkunnig i vapenexportfrågor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV