Radar · Utrikes

Julian Assange på fri fot efter tolv år

Den spionanklagade Julian Assange på väg mot ett flygplan för att lämna Storbritannien.

Wikileaksgrundaren Julian Assange släpps fri ur brittiskt fängelse efter att ha kommit överens med USA om att erkänna en av åtalspunkterna. Han uppges redan ha lämnat Storbritannien.

I överenskommelsen med amerikanska justitiedepartementet ska Julian Assange erkänna sig skyldig till att ha brutit mot USA:s spionlagar och dömas till fängelse i 62 månader, en tid han redan har suttit fängslad i Storbritannien. Enligt Wikileaks har han redan släppts fri och lämnat landet. Han ska härnäst flyga till en domstol i Marianerna, som är ett amerikanskt område i Stilla havet, för att där erkänna sitt brott formellt.

I en video på Youtube beskriver hans fru, den spansk-svenska advokaten och människorättsförsvararen Stella Assange, att det var tolv år sedan Julian Assange gick in på den Ecuadors ambassad för att ”undfly ett liv i fängelse och förföljelse”, men att den tiden nu har kommit till ända.

– Den här tiden i våra liv är jag nu säker på är över. Allt går mycket fort just nu, men om allt går enligt planerna kommer Julian att vara på väg i ett flygplan mot friheten, säger Stella Assange i den förinspelade videon.

Både företrädare för Wikileaks och Julian Assange familj har uppgett att överenskommelsen kommer efter en mycket lång period av förhandlingar, samt så kallad tyst diplomati mellan USA och Australien.

”Det här är resultatet av en global kampanj som har involverat gräsrotsrörelser, pressfrihetsorganisationer, lagstiftare, ledare från olika håll i det politiska spektrat, hela vägen till Förenta nationerna”, skriver Wikileaks på X.

Långa rättsturer

Julian Assange åtalades av den amerikanska regeringen 2010 års för att ha varit en del av spridandet av närmare 700 000 hemliga dokument med koppling till krigen i Afghanistan och Irak.

Efter ett besök i Sverige anklagades han för misstankar om sexbrott, vilket gjorde att han tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för att undkomma en eventuell rättegång i Sverige, där han även uttryckte rädsla för att senare bli utlämnad till USA. Efter sju år på ambassaden kastades han ut och sattes i brittiskt fängelse från vilket nu han ska ha släppts.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV