Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Samiska föremål överlåts till museum i Jokkmokk

Museibyggnad bland tallar, renskulptur.

På Ájtte fjäll- och samemuseum finns sedan tre decennier en samling föremål deponerade som tillhör Uppsala universitet. Nu är det beslutat att samlingen övergår i museets ägo. "Glädjande", säger museets etnolog.

Uppsala universitet har sedan 90-talet haft en samling samiska föremål deponerad vid Ájtte svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk. Universitetet har begärt att få tillstånd att överlåta ägandet av föremålen till Ájtte, något som nu har beviljats av regeringen.

Àjtte invigdes 1993 vilket betyder att samlingen, som består av 84 föremål, befunnit sig där under nära hela museets livstid. I ett pressmeddelande skriver utbildningsdepartementet att föremålen ”behövs varken för utbildning eller forskning” på universitetet och att ”[s]amtliga kriterier för återlämnande är uppfyllda”.

”Värdefulla”

Till föremålen i samlingen som överlåts hör denna tobakspung av skinn och kläde med klädesapplikationer, kantade med vitt skinn, snören av läder och pärlor… Foto: Àjtte, Jan Gustavsson
…och detta utsirade tändsticksfodral av horn…Foto: Àjtte, Jan Gustavsson
…tillika en dragvinda, också av horn och utsirad, för härvning och nystning. Foto: Àjtte, Kajsa Tuolja

Några av de aktuella föremålen visas i utställningar på Ájtte, medan övriga finns i museets föremålsmagasin. Dit kommer konsthantverkare, slöjdare och slöjdelever för att studera dem på nära håll och ur olika vinklar för att få inspiration och kunskap, förklarar Sunna Kuoljok, etnolog på Ájtte.

”Vi gläder oss mycket åt att vi nu får överta föremålen i vår förvaltning. Föremålen har varit deponerade på Ájtte sedan många år och varit värdefulla för museet genom sin ålder samt att det till många av föremålen finns angivet tidigare ägare eller tillverkare”, skriver hon i en kommentar till Syre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV