Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

En av elva i världen hungrar

Människor sitter på rad framför en betongvägg med texten Hambre.

FN:s årliga rapport om matosäkerhet i världen visar att hungern ökar i Afrika samtidigt som framsteg märks i Latinamerika. Totalt 757 miljoner människor led av hunger 2023, enligt rapporten.

Den 24 juli presenterade IFAD, FN:s Internationella fond för jordbruksutveckling, sin årliga rapport om den globala matosäkerheten. Det skedde i samband med G20:s ministermöte i Brasilien, där en arbetsgrupp haft som syfte att skapa en allians som ska arbeta med att bekämpa fattigdom och hunger.

I den nya rapporten konstateras att en av elva personer i hela världen led av hunger förra året, vilket motsvarar 757 miljoner människor. Hungern ökar mest i Afrika, i synnerhet i de centrala och västliga delarna, medan situationen är relativt oförändrad i Asien, och man märker tydliga framsteg i Latinamerika.

Pengar till landsbygden lösning

De som framför allt lever i matosäkerhet är människor på landsbygden, och särskilt kvinnor, ungdomar och ursprungsbefolkningar. En åtgärd som rapporten lyfter fram som effektiv för att motverka hungersnöd är just investeringar i jordbruk i landsbygdsområden. Men det krävs politisk vilja och nya former av investeringar, menar ordföranden för IFAD, Alvaro Lario.

– Det måste in nya pengar i systemet från den privata sektorn och ambitiösa globala finansiella reformer som ger billigare finansiering till de länder som behöver det mest, säger han i ett uttalande.

De främsta orsakerna till hunger är enligt rapporten konflikter, klimatförändringar, ekonomisk nedgång, dyr hälsosam mat och ökande ojämlikhet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV