Radar · Fred

27 års fängelse för kafébomb i S:t Petersburg

Darija Trepova döms till 27 års fängelse som anklagad för att medvetet ha lämnat över en bomb som dödade en känd krigskommentator i S:t Petersburg.

Darija Trepova döms till 27 års fängelse för att ha genomfört en terroristattack, olaglig handel med sprängämnen och förfalskning av dokument i samband med explosionen. Enligt anklagelserna som riktades mot henne i den ryska domstolen så utförde hon bombdådet på direktiv från Ukraina.

26-åringen och hennes anhöriga står fast vid att hon blev utnyttjad och inte kände till sprängladdningen.

Den 2 april förra året avslutade den kände och regimlojale krigskommentatorn Vladlen Tatarskij (pseudonym för hans riktiga namn Maksim Fomin) ett seminarium på ett kafé i S:t Petersburg när en kvinna i publiken gick fram och gav honom en statyett. En liten stund därpå exploderade statyetten, Vladlen Tatarskij dödades och fler än 50 personer skadades.

Darija Trepova, som hade tagit sig därifrån, greps senare samma dag. Då befann hon sig hos en vän, som döms till ett kortare fängelsestraff anklagad för att ha försökt gömma en brottsling.

Vladlen Tatarskij, som blev 40 år gammal, var en ivrig anhängare till Rysslands invasion av Ukraina och rapporterade regelbundet om striderna från frontlinjen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV