Radar · Utrikes

Representanthusets talman: ”Dags att kalla in nationalgardet”

Protesterande vid Columbiauniversitet i New York.

Spänningarna ökar vid amerikanska universitet där studentprotesterna mot Israel intensifieras, och med det kommer politiska krav från högsta ort om att få kontroll över studenterna.

De pro-palestinska manifestationer som pågår vid flera amerikanska universitet har på sistone lett till allt större spänningar mellan studenter och universitetens ledningar. På Columbiauniversitetet i New York, där demonstranter sedan förra veckan ockuperar delar av området, har motsättningarna blivit så allvarliga att man fått övergå till distansundervisning, rapporterar SVT.

Enligt TT gjorde representanthusets talman, republikanen Mike Johnson, ett besök vid Columbiauniversitetet i går, där han uppmanade universitetets rektor att avgå om hon inte kan få slut på ”kaoset” och att det kan vara dags att kalla in nationalgardet om det inte snabbt lugnar ner sig. Studenterna kräver eldupphör i Gaza, men enligt judiska studenter vid Columbia och Yale är demonstranternas slagord antisemitiska, och president Joe Biden har fördömt de ”antisemitiska protesterna”, skriver CBS.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV