Ledare · Ledare

Kristersson måste ta ansvar för det politiska våldet

Det tog inte lång tid efter att nazister hade attackerat det politiska mötet i Gubbängen i Stockholm förrän Jimmie Åkesson på X kommenterade det med att ”Sådant måste bekämpas och tryckas tillbaka med kraft, oavsett om det handlar om vänster- eller högerextremism eller religiöst motiverad politisk fanatism”. 

Tidigare har statsministern varit ute och kallat fredliga miljöaktivister som sysslar med civil olydnad för terrorister, bland annat när de velat uppmärksamma klimatfrågan med sång, ramsor eller frågor på politiska möten. 

Det är förstås bra att både Åkesson och Kristersson nu tar avstånd från nazisternas våld mot sina politiska motståndare. Men det är också talande att de försöker släta över att detta är ett problem som till allra största del finns hos svansen till det största partiet i regeringsunderlaget. Det var de som häromveckan gick in i ett läger för hemlösa EU-migranter och röjde, det är de som orkestrerar det just nu globala hotet och försöken att uppvigla till våld mot Bilan Osman, det är de som attackerat miljöaktivisters läger, det är de som sprider adresser till politiska motståndare och även familjemedlemmar och uppviglar till våld, det är de som har genomfört politiska mord, det är de som hotar journalisterna på vår och många andra tidningar som skriver om detta och det var Åkessons svans som stod för attacken på Vänsterpartiet och Miljöpartiets möte i Gubbängen, som ledde till att flera fick föras till sjukhus. 

Politiskt våld ska förstås alltid fördömas. Men vi måste också vara tydliga med vilka det är som systematiskt och utstuderat, alltmer frekvent, använder det. Det är inget som vi ser på hela den politiska skalan, utan det kommer väldigt tydligt framför allt från ett håll. Att som Åkesson och Kristersson försöka släta över det genom att  jämföra eller jämställa det med fredlig aktivism är att bagatellisera och legitimera det grova politiska våldet och hotet som extremhögern allt mer aktivt utövar. Vi kan inte blunda för hur Tidöpartiernas förflyttning av det politiska samtalet mot allt mer hat och polarisering banat väg för den utvecklingen.  Därför ligger ett extra stort ansvar på regeringen att vända den utvecklingen.

Korrekturändringar är införda den 25 april klockan 14.19. /Syre

Det blir en stor manifestation mot rasism i Gubbängen på lördag.

Regeringen subventionerar flyget med ytterligare en miljon i vårbudgeten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV