Radar · Inrikes

Rebellmamman som fick sparken blir fall för JK

Fackförbundet ST har anmält Energimyndigheten till JK eftersom det anser att klimataktivisten har avskedats på felaktiga grunder.

En person som var aktiv i klimatgruppen Rebellmammorna fick sparken från Energimyndigheten på grund av sitt engagemang. Nu anmäler hennes fackförbund ST avskedandet till Justitiekanslern, JK, rapporterar DN.

Klimataktivisten blev av med jobbet som handläggare på Energimyndigheten i april efter att det hade kommit fram att hon tidigare har manifesterat tillsammans med Rebellmammorna, samt uttryckt i privata sammanhang att hon stödjer civil olydnad.

Personen hade kontrollerats av Säpo och godkänts av Energimyndigheten i samband med anställningen.

Hennes fackförbund, Fackförbundet ST, har försökt att utreda skeendet som ledde till avslutandet, men chefer och berörda anställda har raderat sms-konversationer där klimataktivisten diskuteras. På det hela saknas dokumentation, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi får pussla ihop grunden från pressmeddelanden och uttalanden i media från generaldirektören. Det går inte att dra någon annan slutsats än att Anna har utsatts för grundlagsvidriga repressalier på grund av att hon utnyttjat sin yttrande- och demonstrationsfrihet, säger förbundsjuristen Joakim Lindqvist, till DN.

Många oroliga

Han berättar att flera medlemmar som arbetar på skyddsklassade arbetsplatser har hört av sig och är oroliga för att deras politiska övertygelser ska klassas som säkerhetsrisker efter vad som har hänt med handläggaren på Energimyndigheten.

Bland annat har Vänsterpartiet och Miljöpartiet skrivningar om civil olydnad i sina partiprogram. 

Energimyndigheten svarar Dagens nyheter i ett mejl där myndigheten säger sig välkomna en eventuell granskning och att den känner sig trygg i sin bedömning av fallet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV