Radar · Politik

MP: ”Inför en skatt på finansiella transaktioner”

alice bah kuhke vid presskonferens

Miljöpartiet vill införa en skatt på finansiella transaktioner, stoppa skatteflykten och förbjuda bankerna att låna ut pengar till fossil energi. De tre vallöftena presenterades av Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiets toppkandidat till Europaparlamentsvalet, under fredagen vid en presskonferens.

Miljöpartiet menar att den gröna omställningen kommer att kräva stora investeringar och att banker och den rikaste procenten som måste betala mer än vad de gör idag.

– Vi vet att en rättvis omställning kräver enorma investeringar och ansvarsfulla politiker som gör det som krävs. Det saknas inte pengar – det saknas modiga politiker, säger Alice Bah Kuhnke, toppkandidat till Europaparlamentsvalet (MP), i ett pressmeddelande.

Hon tillägger:

– Klimatomställningen måste ske på ett rättvist sätt. Banker, storföretag och miljardärer måste bidra mer än ensamstående mammor på landsbygden. Miljardärer med privatjets och bensinslukande SUV:ar måste börja betala för sina utsläpp. De som har mest ska betala mest, eftersom vi vet att de bär det största ansvaret för utsläppen, och att de inte är låginkomsttagare som står för det största klimatavtrycket.

Tre löften

Miljöpartiet går därför ut med tre vallöften inför EU-valet på området kring klimatomställningen.

Det första löftet handlar om att MP vill stoppa skatteparadisen för att hindra skatteflykten. Alice Bah Kuhnke berättar att 800 miljarder euro förvinner varje år i skatteflykt, vilket beror på att rika människor kan flytta sina pengar alldeles för lätt.

MP vill ställa krav på Land för land-rapportering för stora företag, samt att transparensen ökar kring skatteparadis som Cypern, Irland och Malta.

Ett annat löfte är att införa skatt om 0,1 procent på finansiella transaktioner inom EU. Detta för att MP anser att finanssektorn är underbeskattad och att en skatt skulle minska skadlig spekulation. MP tror att det skulle kunna ge 68 miljarder euro per år för medlemsländerna att investera i omställningen.

Det tredje löften är att införa förbud om utlåning av pengar till nya fossila projekt som kolgruvor och oljeplattformar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV