Krönikor · Krönikan

Skinnskallarna är tillbaka på gatorna

Mitt första minne.

Jag var fem år och skinnskallar skrek efter oss. Det var i Partille 1997, på den tiden var skinnskallarna avdankade. Men ett tappert litet gäng samlades ofta i Björndammen, Partille. De drack folköl och bar kängor. Jag kan än i dag höra ljudet av deras steg.

Skinnskallars estetik formade 90-talet. I en annan stad – långt bort från oss – hängde de på Helikopterplattan. Stockholms skinnskallar gav sig på icke-vita barn och deras föräldrar. Precis som de gjorde i Partille. Där befann sig vilsna ungdomar, vissa så små som elva år. Helikopterplattan var en samlingsplats tills polisen fick kännedom. Polisen splittrade, med rätta, grupperingen. Efter det fanns det ingen återvändo för skinheads. Fram tills idag.

Göteborgs-nazisterna åkte istället ut till Partille, för här var det tillräckligt homogent för dem. Utom oss.

Vi var områdets enda svarta familj, om man bortser från L som skaffat barn med en fransman. Nazismen i området var importerad, ibland gjorde den sig synlig. Som den eftermiddagen då de skrek efter min pappa. Han skrek givetvis tillbaka, som han alltid gör i möten med extremhögern. Jag minns hur de närmade sig oss, med tillhyggen. Jag minns hur vi samlades bakom pappas rygg.

90-talet var en formbar tid för extremhögern. Sverigedemokraterna hade nyligen bildats och ur dem kom den mer piggare ungdomsgenerationen. De som ville skapa en rörelse på gatorna, de gick ihop och kallade sig för Nationell ungdom. Sedermera kallade de sig för Svenska motståndsrörelsen, i dag Nordiska motståndsrörelsen. Den generationen nazister slöt upp i slogans om en ”drogfri ungdom”. Skinnskalle-kulturen kom med slagsmål, fylla och narkotika-missbruk. De ville distansera sig.

Nu är de tillbaka. De kallar sig för ”Stockholms skin”. Närmare 40 ungdomar som springer runt på gatorna under helgerna i Sveriges huvudstad. I Göteborg är de runt fjorton. Några rör sig mellan organisationerna, det är inte ovanligt att se samma figurer befinna sig även i Aktiv klubb – organisationen som använder våld som metod. Aktiv klubb hyr oftast kommunlokaler för sina kampträningar. De bildades för flera år sedan men har fått ett uppsving de senaste två åren. På helgerna möter de upp Stockholms Skins för att ge sig på icke-vita.

Det är bara en tidsfråga innan även polisen får upp ögonen för Aktiv klubb och Stockholms Skins.

Politik går i cykler, nu befinner vi oss på 1930-talet igen. Extremhögern är enligt mätningar starka i Europa. Jag kan inte hjälpa att tänka på mig själv, femåringen som bevittnade skinnskallarna. I den sekunden föddes en antifascist. Den händelsen och dess efterföljande konsekvenser har format den jag är i dag.

Jag ser på mitt barn och den nya generationen som växer upp idag. Aldrig har jag varit mer övertygad om att 2024 kommer föda fram fler antifascister än någonsin.

Äntligen är vi på den tiden på året som ger oss lite extra d-vitamin!

DCA-avtalet är snart ett faktum.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV