Radar · Djurrätt

OS-ryttarinnan ”piskade häst 24 gånger” – stängs av

Charlotte Dujardin rider dressyr i OS i Tokyo.

På tisdagen stod det klart att den brittiska OS-medaljören i dressyr, Charlotte Dujardin, hoppar av OS-truppen och dessutom avstängs från all tävlan. Detta efter att en video, där hon upprepade gånger piskar en häst under träning, blivit offentlig.

Ridsporten fortsätter att skakas av avslöjanden om djurplågeri. Den brittiska dressyrstjärnan och trefaldiga OS-medaljören Charlotte Dujardin, som skulle delta i de kommande spelen i Paris, har hoppat av OS-truppen efter att en videoupptagning läckt där hon ses piska sin häst upprepade gånger under en träning. Det internationella ridsportförbundet (FEI) mottog videon i måndags och dagen därpå meddelade man att Dujardin stängs av från alla tävlingar medan händelsen utreds, skriver DN.

Det är oklart exakt när videon har spelats in, men det var en ung ryttare som tränade med OS-medaljören som filmade träningspasset, och som nu formellt har anmält Dujardin; i videon ses hon kontinuerligt piska hästens ben, ofta med tvåhandsfattning, för att få hästen att lyfta benen högre. Enligt målsägandens juridiska ombud Stephen Wensing använder Dujardin piskan mot hästen 24 gånger under en minut.

– Vid den tiden trodde min klient att det här måste vara normalt. Hon är en OS-vinnare, vem är jag att ifrågasätta? tänkte hon. Men förra året såg min klient andra avstängda i Storbritannien och på andra håll. Och i helgen fattade hon ett beslut att låta mig gå med klagomålet till FEI, och det skedde i går. FEI tog detta omedelbart på största allvar, säger Wensing till The Guardian.

Ber om ursäkt

På Instagram skriver Charlotte Dujardin att videon visar ett exempel på ”en felbedömning” och att det som hände var ”completely out of character” – det är inte så hon brukar träna sina hästar och elever, hävdar hon, och säger sig ha full förståelse för ridsportförbundets agerande. Hon tillägger att hon är ”djupt skamsen” och ”uppriktigt ledsen”.

Den senaste tiden har ridsporten hamnat i ofördelaktigt rampljus med flera incidenter av tvivelaktig behandling av djuren. Till exempel avslöjades i höstas hur den danska landslagsryttaren i dressyr Andreas Helgstrands hästar systematiskt misshandlats, och tidigare i år uppmärksammades att flera hästar under en världscuptävling i Amsterdam drabbades av blå tungor på grund av syrebrist, däribland hästar ridna av svensken Patrik Kittel och brittiskan Charlotte Fry. Kittel, som är uttagen till årets svenska OS-trupp i dressyr, sade då till Sportbladet att det handlade om ögonblicksbilder som inte var representativa, något som i samma artikel avfärdades av Katarina Brunstedt, odontolog vid Stockholms Hästklinik.

– Det ska inte se ut så i något ögonblick för hästen. Det är otroligt obehagligt, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV